Европейският съд по правата на човека в Страсбург е поискал

...
Европейският съд по правата на човека в Страсбург е поискал
Коментари Харесай

Европейският съд в Страсбург иска информация от България за предаването на Бююк

Европейският съд по правата на индивида в Страсбург е изискал информация от българската страна по отношение на жалбата на Абдуллах Бююк, който през лятото на 2016 година, бе експулсиран в Турция. Сред въпросите, отправени към управляващите у нас са дали той е имал разполагаем дейно вътрешно правно средство, с цел да се отбрани от връщане в Турция, което по неговите изказвания го излага на сериозен риск от малтретиране поради неговите политически убеждения.

Чрез въпросите, съдът е уведомил българското държавно управление за жалбата на турския предприемач Абдуллах Бююк, оповестява " Капитал ".

От съда желаят отбългарското държавно управление да даде всички относими документи по екстрадицията му в Турция. По делото се желае и удостоверение от държавното управление дали Бююк е подал молба за леговище в България, като в този случай желае да му бъдат предоставени копия на всички документи от тази кореспонденция.

Жалбата на Бююк е подадена през 2017 година и е придвижена с приоритет доколкото недоволството е обвързвано с нарушаване на член 3 от Конвенцията за правата на индивида – възбрана за изтезания или нечовешко или унизително отношение или наказване, както и за нарушаване на член 13 – липса на дейно вътрешноправно средство за отбрана против това нарушаване.

Съгласно трайната процедура на Европейски съд по правата на човека по член 3 от Конвенцията правото на отбрана от грубо и унизително отношение включва и обвързване на националните управляващи да преценят дали екстрадицията или експулсирането в друга страна би основало риск този човек да бъде подложен на такова отнасяне и надлежно – да откажат налагането на такава мярка. Към момента на подаване на жалбата през 2017 година Бююк се намира в затвор покрай Истанбул.

Според данните от жалбата до Страсбург, Бююк е влезнал в България на 1 февруари 2016 година, а малко по-късно основният прокурор на Истанбул е отправил искане за екстрадиция по отношение на наказателно произвеждане за против него за тероризъм по отношение на придвижването " Гюлен ".

На два пъти, две инстанции на съда отхвърлят настояването за екстрадиция с претекст, че то е политически стимулирано
и има за цел гонене на Бююк.

На 10 август 2016 година Бююк е бил задържан от полицията с претекст че разрешението му за престой е изтекло. Малко по-късно той е предаден тихомълком на турските управляващи. Тогаваомбудсманът Мая Манолова упрекна вътрешното ведомство, че не е дало късмет на Бююк да се отбрани и да апелира пред съда заповедта за експулсирането му. Освен това тогава стана известно, че вицепрезидентът Маргарита Попова е отказала политическо леговище на турския жител.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР