Европейският съд по правата на човека определи закон, забраняващ пропагандата

...
Европейският съд по правата на човека определи закон, забраняващ пропагандата
Коментари Харесай

Руският закон срещу гей пропагандата е дискриминационен, реши съдът в Страсбург

Европейският съд по правата на индивида дефинира закон, забраняващ пропагандата на " нетрадиционни полови връзки " измежду малолетни, като дискриминиращ хомосексуалните в страната, съобщи " Ройтерс ".

Съдът се зае със случая, откакто към него се обърнаха трима съветски гей деятели, санкционирани поради плакати, призоваващи хомосексуалността да бъде призната в съветското общество сред 2009 и 2012 година През 2013 година макар рецензии от правозащитници, задгранични водачи и Нобелови лауреати президентът Владимир Путин подписа закона, както и още един, въвеждащ санкции за огорчение към възприятията на вярващите.

В решението от вторник се споделя, че " самата цел на закона и на метода, по който е дефиниран и се ползва в тази ситуация на жалбоподателите, е дискриминационна и като цяло не служи на публичния интерес ", сподели съдът в изказването си. " Приемайки такива закони, управляващите са препотвърдили стигмата и предразсъдъците и са окуражили хомофобията, която е несъвместима с полезностите на демократичното общество. "

Наложените санкции пък нарушават член 10 (за независимост на изразяването) и член 14 (забрана за дискриминация) от Европейската спогодба за правата на индивида, счита Европейски съд по правата на човека.

Съдът отбелязва, че неразбираемата терминология дава безкрайно поле за злоупотреби със закона, който съгласно правозащитници е ориентиран към ЛГБТ общността в страната.

Като " агитация " законът дефинира разпространяване на информация, ориентирана към образуване у децата на нетрадиционни полови настройки, привличането към такива такива връзки, накриво показване на публичната равностойност на обичайните и нетрадиционните връзки, както и разпространението на информация, предизвикваща интерес към сходни връзки. Лицата, които предизвикват " хомосексуално държание " измежду малолетни, може да бъдат санкционирани с до 5000 рубли (85 долара), а за публични представители и компании сумата е надлежно до 10 и до 100 пъти по-висока.

Кремъл в това време разгласи, че ще прегледа решението на съда.

Отношенията сред Европейски съд по правата на човека и Москва са обтегнати от 2016 година, когато институцията подреди на Русия да заплати обезщетение на деятел, задържан по време на митингите от 2012 година Седмици по-рано Путин подписа закон, с който позволи на Конституционния съд на страната да не се преценява с решенията, идващи от Страсбург.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР