Европейският съд по правата на човека окончателно заяви - Русия

...
Европейският съд по правата на човека окончателно заяви - Русия
Коментари Харесай

Евросъдът: Русия стои зад убийството на Литвиненко

Европейският съд по правата на индивида дефинитивно съобщи - Русия стои зад убийството на Александър Литвиненко.
Литвиненко, някогашен съветски разузнавач, който стана английски жител, умря от отравяне с полоний-210, необичаен радиокативен изотоп, през 2006 година в Лондон. Той издъхна на 43 години, единствено седмици, откакто пи зелен чай в първокласния лондонски хотел Millennium. Още тогава Англия упрекна Москва, а връзките сред двете страни влязоха в "студена война ".
Обществено следствие на Обединеното кралство, извършено през 2016 година, заключи, че убийството е "вероятно утвърдено " от съветския президент Владимир Путин.
Русия отхвърля всякакво присъединяване в гибелта му.
Според английското следствие някогашният телохранител на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) Андрей Луговой и различен руснак - Дмитрий Ковтун, съзнателно са отровили Литвиненко, като са пуснали радиоактивното вещество в напитката му. Атаката пък е била ръководена от ФСБ - наследникът на Комитет за Държавна сигурност (на СССР).
"Съдът установи по-специално, че е има сериозна доказателства, че при отравянето на Литвиненко, Луговой и Ковтун са работили като сътрудници на съветската страна ", съобщи Европейският съд.
"Планираната и комплицирана интервенция, включваща закупуване на рядка смъртоносна отрова, изискванията за пътешестване на двойката и многократните и продължителни опити за използване на отровата демонстрират, че Литвиненко е бил задачата на интервенцията ", се добавя в отчета
Той също по този начин стига до заключението, че съветската страна е отговорна и че в случай че мъжете са провели "измамническа интервенция ", Москва въпреки всичко е щяла да разполага с информация, с цел да потвърди тази доктрина.
"Правителството обаче не е подхванало сериозен опит да даде такава информация или да оспори констатациите на управляващите на Обединеното кралство ", се споделя в решението.То заключава, че неуспехът на Русия да опровергае изказванията, че тя е провела удара, в допълнение сочи отговорността на страната.
И Луговой, и Ковтун отхвърлят всякакво присъединяване в убийството.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР