Европейският съд постановява, че правата на турския учител са били нарушени от присъда, основана на използване на телефонно приложение

...
Европейският съд по правата на човека казва, че правата на
Коментари Харесай

Европейският съд по правата на човека казва, че правата на турски учител, осъден за терористични престъпления, са били нарушено, тъй като случаят до голяма степен се основава на използването му на телефонно приложение

От The Associated Press, 26 септември 2023 г., 10:53 AMТурция през 2016 г., след като прокуратурата представи използването на приложението за шифровани съобщения ByLock като доказателство за престъпление.

Анкара обвини за преврата последователите на живеещия в САЩ духовник Фетхуллах Гюлен, бивш съюзник на президента Реджеп Тайип Ердоган. Турция обяви движението на Гюлен за терористична организация, известна като FETO. Гюлен отрича да е замесен в неуспешния пуч.

Юксел Ялчинкая беше сред десетките хиляди арестувани след опита за преврат през юли 2016 г., при който 251 души бяха убити като професионалисти -преврат елементи от военните стреляха по тълпи и бомбардираха държавни сгради. Около 35 души, за които се твърди, че са участвали в заговора, също бяха убити.

Ялчинкая от провинция Кайсери в централен Анадол беше осъден за членство в терористична организация през март 2017 г. и осъден на повече от шест години лишаване от свобода.

Европейският съд намери, че „решаващото доказателство“ за неговата присъда е предполагаемото използване на ByLock, за което се твърди, че са били използвани изключително от поддръжници на Гюлен.

В своето решение съдът установи, че случаят е нарушил Европейската конвенция за правата на човека, а именно правото на справедлив процес , правото на свобода на събиране и сдружаване и правото на липса на наказание без закон.

В изявление съдът каза, че „такъв единен и глобален подход от турската съдебна система по отношение на доказателствата ByLock се отклониха от изискванията, определени в националното законодателство“ и нарушиха „гаранциите срещу произволно преследване, осъждане и наказание“ на конвенцията.

Той добави: „В момента има приблизително 8 500 молби в регистъра на съда, включващи подобни оплаквания … и като се има предвид, че властите са идентифицирали около 100 000 потребители на ByLock, потенциално може да бъдат подадени много повече.“

Съдът също така призова Турция да се справи със „системни проблеми, особено по отношение на подхода на турското правосъдие към доказателствата ByLock.“

Отговаряйки на решението, турският министър на правосъдието Йълмаз Тунч каза, че е "неприемливо ЕСПЧ да превиши правомощията си и да издаде присъда за нарушение, като проучи доказателствата по случай, в който нашите съдебни власти на всички нива... считат доказателствата за достатъчни .”

Той също така протестира срещу приемането от съда на законния представител на Ялчинкая, за когото Тунч каза, че подлежи на заповеди за арест заради членство в FETO.

Турция беше осъдена да плати 15 000 евро (15 880 долара) за разходи и разноски.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg