Европейският съд по правата на човека излезе със спешно решение

...
Европейският съд по правата на човека излезе със спешно решение
Коментари Харесай

Съдът в Страсбург отсъди в полза на Украйна по казуса с моряците

Европейският съд по правата на индивида излезе със незабавно решение по проблема с пленените от Русия украински моряци, съобщи организация "Униан ".

Съдът е удовлетворил молбата на Украйна и е задължил Русия да даде информация за местонахождението и положението на пленените военни, както и да обезпечи лекуване на ранените.

Наред с това съдът е постановил Русия да върне всички военни от трите кораба в Украйна. Едно от главните претенции беше да се обяснят аргументите за задържането на украинските моряци край Крим.

Припомняме, на 25 ноември съветски гранични кораби нападнаха задържаха в Керченския проток три украински кораба. Всички 24 моряци на трите плавателни съда бяха взети в плен. Сред тях има и бесарабски българин. Срещу тях са повдигнати обвинявания за "незаконно прекосяване на границата на Руската федерация от група лица по прелиминарен сговор ". Ако бъдат приети за отговорни, по съветското законодателство те могат да получат до 6 години затвор.

Тъй като са военнопленници, съгласно интернационалното право, те не попадат под действието на съветските закони. Това обаче не дава гаранции, че няма да бъдат наказани, защото Русия неведнъж нарушава интернационалните правни правила. По силата на подписания сред Русия и Украйна Договор за съдействие при потреблението на Азовско море и Керченския проток, корабите на двете страни - в това число военните, имат независимост на напредване. В документа се показва, че Азовско море и Керченският проток са вътрешни води за Руската федерация и Украйна. Азовско море се разделя съгласно линиите на държавните граници според съглашение сред страните.

В член 4 на контракта се постановява, че разногласията, свързани с него, се вземат решение с мирни средства. Всички тези текстове са нарушени от Москва, въпреки че публично тя не се е отдръпнала от контракта, който продължава да е наличен на страницата на съветското Министерство на външните работи.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР