Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) разпореди Русия да

...
Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) разпореди Русия да
Коментари Харесай

ЕСПЧ разпореди Русия да защитава осъден на смърт марокански гражданин

Европейският съд по правата на индивида (ЕСПЧ) разпореди Русия да пази марокански жител, наказан на гибел от проруските сепаратисти в Украйна по обвинявания, че е задграничен войник, съобщи Българска телеграфна агенция, базирайки се на ДПА.

Европейски съд по правата на човека изиска съветските управляващи да създадат по този начин, че смъртната присъда, постановена от съд в самопровъзгласилата се Донецка национална република, да не бъде изпълнена, а също да бъдат обезпечени подобаващи условия на задържане и медицински грижи.

Съдът в Страсбург съобщи, че в период от две седмици Москва би трябвало да го уведоми за дейностите, които е подхванала.

Преди няколко дни обаче Русия разгласи, че към този момент не желае да се преценява с решенията на Европейски съд по правата на човека.

Мароканецът се обърна към съда в Страсбург посредством собствен юридически консултант, откакто беше наказан на гибел дружно с двама английски жители на 9 юни.

Тримата мъже са се включили към украинските сили в борбата против Русия. Мароканецът е пристигнал да учи в Киев през 2019 година, демонстрират правосъдни документи.

Според украинското външно министерство чужденците в армията на Украйна са постоянни бойци и би трябвало да бъдат обсъждани като такива.

Руските управляващи споделят, че считат чужденците, които се бият на страната на Украйна, за наемници, за които не се ползват международноправните правила, защитаващи военнопленниците.

В Русия има мораториум върху смъртното наказване, само че той не важи за подкрепяните от Москва сепаратистки региони в Украйна.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР