Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) присъди днес в

...
Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) присъди днес в
Коментари Харесай

Европейският съд по правата на човека осъди България по жалба на бита 15-годишна от мъжа си

Европейският съд по правата на индивида (ЕСПЧ) присъди през днешния ден в интерес на българка, постоянна жертва на домашно принуждение. Нашата страна следва да заплати на потърпевшата 10 000 евро обезщетение и 3000 евро за разходи по делото, съобщи Българска телеграфна агенция.

Според единомислещото решение на съда у нас липсва нужното законодателство против домашното принуждение, а по случая прокуратурата не е образувала наказателно произвеждане против причинителя. Допълва се, че са нарушени възбраните за нечовешко или унизително отношение и за дискриминация по Европейската спогодба за човешките права.

Уточнява се, че жертвата A.E., 15-годишна по време на събитията, е била бита, ритана и душена от 23-годишния мъж, с който живеела. Съдът отбелязва, че страната не е защитила A.E., макар че тя е потърпевша неведнъж от домашно принуждение.

Макар да не може да се каже, че българското законодателство въобще не е съумяло да се оправи с казуса с домашното принуждение, методът, по който тези разпореждания са дефинирани и тълкувани от съответните управляващи, лишава някои дами, жертви на домашно принуждение, от опцията за наказателно гонене (на извършителя) и от ефикасна отбрана, се показва в решението на Европейски съд по правата на човека. Липсата на публична изчерпателна статистика на управляващите към този момент не може да се изяснява като елементарен пропуск от тяхна страна, поради нивото на казуса в България и обвързваното с това обвързване на управляващите да извърнат особено внимание на резултатите от домашното принуждение върху дамите и да подхващат нужните дейности. Отказът им да ратифицират Истанбулската спогодба може да се преглежда като индикатор за нивото на техния ангажимент за ефикасна битка с домашното принуждение, написа в решението.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР