Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) постанови решението си

...
Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) постанови решението си
Коментари Харесай

Съдът по правата на човека задължи България да признае еднополовите семейства

Европейският съд по правата на индивида (ЕСПЧ) постанови решението си по делото Коилова и Бабулкова против България и задължи България да сътвори правна рамка, която да признае еднополовите връзки.

В своето решение Европейски съд по правата на човека удостоверява откритата процедура, че България, както и другите страни, членки на Съвета на Европа, са задължени да основат правна рамка, уреждаща връзките на фамилиите на еднополови двойки. За задачата може да се вкара друга от брака правна форма за признание на всички фамилиите, които не са сключили брак.

Съдът постановява, че при неналичието на публично признание еднополовите двойки не са нищо повече от в действителност съюзи съгласно българското законодателство, като сътрудниците не могат да контролират съществени аспекти от живота си като двойка, като да вземем за пример тези, свързани с имуществото, издръжката, отбраната от домашно принуждение и наследяването, както публично прието семейство. Те също по този начин не могат да се базират на съществуването на връзката си в връзките със правосъдните или административните органи.

Жалбоподателките имат необикновен интерес да получат опция да записват съюза си, с цел да бъдат техните връзки законно приети и предпазени без ненужни спънки – под формата на съществени права, отнасящи се до всяка двойка в постоянна връзка.

Съдът намира, че нито едно от основанията за нарушение на публичния интерес, изтъкнати от държавното управление, не надвива над интереса на жалбоподателките да получат съответно признание и отбрана от закона на връзките си. Съдът стига до заключението, че България е надхвърлила рамките на свободата си на преценка и не е изпълнила позитивното си обвързване да обезпечи правото на жалбоподателките на ценене на техния персонален и фамилен живот.

Жалбата до пред Европейски съд по правата на човека против Република България е подадена от Лилия Бабулкова и Дарина Коилова и е с искане за определяне на нарушаване на член 8 от Европейската спогодба за правата на индивида (ЕКПЧ) – право на ценене на персоналния и фамилния живот.

Двете подписват брак във Англия през 2016 година, само че в България той не е приет.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР