Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) постанови днес решение,

...
Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) постанови днес решение,
Коментари Харесай

ЕСПЧ: България трябва да приеме престъпленията на хомофобска основа за утежняващо вината обстоятелство

Европейският съд по правата на индивида (ЕСПЧ) постанови през днешния ден решение, с което упорства България да запише в Наказателния кодекс, че закононарушенията на хомофобска основа са утежняващо виновността събитие, съобщи Българска телеграфна агенция.

Решението е обвързвано с убийството през 2008 година в Борисовата градина в София на 26-годишния студент по медицина Михаил Стоянов, който бил общопризнат от тримата си нападатели за хомосексуален.

Европейски съд по правата на човека отбелязва, че българският съд е открил виновността на нападателите и ги е осъдил, без да регистрира събитието, че закононарушението е осъществено от хомофобски подбуди, тъй като Наказателният кодекс у нас не прави сходна разлика при убийствата. Допълва се, че произнесените присъди са били под законовия най-малко поради чистото правосъдно минало на убийците и това, че са млади.

Подлежащото на наложително осъществяване решение на Европейски съд по правата на човека планува нашата страна да одобри законодателни промени, тъй че нападенията с свирепост на основата на ненавист към същинската или хипотетичната полова ориентировка на жертвата да бъдат възприемани като закононарушения с утежняващо виновността събитие. Европейският съд постановява, че в тази ситуация със Стоянов са били нарушени възбраната за дискриминация и правото на живот.

Европейски съд по правата на човека присъжда България да изплати на ищеца по делото - майката на Михаил Стоянов - обезщетение от 7000 евро неимуществени вреди и 3183,90 евро разходи.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР