Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) постанови, че руските

...
Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) постанови, че руските
Коментари Харесай

Съдът в Страсбург: Русия не е разследвала подобаващо убийството на правозащитничка в Чечня

Европейският съд по правата на индивида (ЕСПЧ) постанови, че съветските управляващи не са разследвали дейно отвличането и убийството на видната правозащитничка Наталия Естемирова, осведоми " Ройтерс ".

51-годишната Естемирова по време на убийството ѝ през 2009 година работеше за правозащитната организация " Мемориал " в чеченската столица Грозни и документираше извънсъдебни убийства, изгубвания и злоупотреби от правоохранителните органи.

Тя беше отвлечена през юли 2009 година и простреляна в главата и гърдите. Тялото ѝ е открито в прилежащата област Ингушетия.

В решение, оповестено през днешния ден, Европейски съд по правата на човека показва, че няма задоволително доказателства, с цел да се заключи, че Естемирова е била отвлечена от държавни сътрудници, както твърди сестра ѝ, която е завела делото.

Съдът акцентира, че доказателствата по делото обаче " хвърлят подозрение в задълбочеността на следствието " и че държавното управление също по този начин не е показало цялото проверяващо досие за оценка на съда.

" Съдът заключава, че управляващите не са разследвали дейно отвличането и убийството на Наталия Естемирова ", сподели съдът.

Нямаше неотложен отговор на решението от страна на съветските управляващи.

През 2010 година съветските следователи упрекнаха войнстващия Алхазур Башаев за отвличането и убийството на Естемирова. Местонахождението му остава незнайно.

Критици и деятели настояват, че Москва си е затваряла очите за десни злоупотреби в Чечения, където води две войни против сепаратистите след разпадането на Съветския съюз през 1991 година

Районът се ръководи от Рамзан Кадиров, чиято администрация получава необятна степен на автономност и дотации в подмяна на преданост към Кремъл.

Правозащитни групи и западни държавни управления споделят, че чеченските управляващи потискат политическите съперници, дискриминират дамите и грубо преследват половите малцинства, изказванията на чеченското управление отхвърлят.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР