Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) отхвърли жалби на

...
Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) отхвърли жалби на
Коментари Харесай

ЕСПЧ отхвърли жалби на Иво Прокопиев и Ценко Чоков срещу България

Европейският съд по правата на индивида (ЕСПЧ) отхвърли тъжби на Иво Прокопиев и Ценко Чоков против България. Съдът дефинира жалбите като неоснователни , оповестяват от министерството на правораздаването.

Делото " Прокопиев и други против България " бе формирано по две тъжби, подадени през 2018 година и 2020 година Основното недоволство е за нарушаване на правото на благосъстоятелност по член 1 от Протокол № 1 към Конвенцията за отбрана правата на индивида и главните свободи по отношение на наложени обезпечителни ограничения по реда на Закона за лишаване в интерес на страната на нелегално добито имущество от 2012 година

Обезпечителните ограничения са наложени от Окръжен съд - Бургас и от Софийския градски съд по претенции на Комисията за лишаване на нелегално добито имущество след нейни инспекции, формирани по отношение на наказателни производства. Едното дело завършва с оправдателни присъди, второто е прекъснато, наложените обезпечения са анулирани. А през 2022 година Иво Прокопиев подава искови молби за обезщетение по реда на Закона за отговорността на страната и общините за вреди (ЗОДОВ) против Прокуратурата. Първото завършва на 11 април 2024 година, като е присъдено обезщетение от 40 000 лева за неимуществени вреди и 2 400 лева за имуществени. Второто към момента е висящо, само че с решение от 22 април 2024 година първоинстанционният съд присъжда обезщетение от 25 000 лева за неимуществени вреди и 66 000 лева за имуществени, разноски и разходи.

Европейски съд по правата на човека заличава жалбата в тази част, тъй като въпросът към този момент е решен на национално равнище . Съдът не се произнася по Закона от 2012 година, защото към този момент го е направил в делото " Йорданов и други ". Съдът отхвърля недоволствата на жалбоподателите за нарушаване на презумпцията за невиновност и правото на персонален живот заради неизчерпване на съществуващите и явно ефикасни вътрешноправни средства за отбрана.

Жалбата на някогашният  е за нарушение на презумпцията за невиновност по член 6 § 2 от Конвенцията и е по отношение на изявления на началник на апелативната профилирана прокуратура и на основен секретар на Министерство на вътрешните работи на конференция през 2016 година Двамата изнасят детайлности по водено следствие против Ч оков и по отношение на метода на деяние на твърдяна проведена незаконна група (Жалбоподателят е наказан с дефинитивно решение от 11 юли 2022 година на Върховния касационен съд).

Европейски съд по правата на човека показва, че презумпцията за невиновност е измежду детайлите на справедливия углавен развой. Според съдът обаче следва да се прави разлика сред решения или изказвания, които отразяват възприятието, че съответното лице е отговорно, и тези, които са лимитирани до изложение на " положение на съмнение " и чиято цел е да осведомят обществеността.

По отношение на изказванията на прокурора Съдът намира недоволството за очевидно голословно - той е давал информация по хода на следствието, като с думите си не е сложил под подозрение презумпцията за невиновност на жалбоподателя. Що се отнася до изказванията на основния секретар на Министерство на вътрешните работи, Европейски съд по правата на човека приема възражението на българската страна за неизчерпване на вътрешноправните средства за отбрана и по-конкретно - член 49 от Закон за задълженията и договорите (непозволено увреждане), което бе подкрепено с образци от правосъдната процедура, налични и ефикасни към датата на подаване на жалбата.
 Съдът в Страсбург анулира присъда против България по дело за смяна на пола
Съдът в Страсбург анулира присъда против България по дело за смяна на пола

Жалбоподателят би трябвало да върне полученото от страната обезщетение
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР