Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) осъди България за

...
Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) осъди България за
Коментари Харесай

България е осъдена за екстрадиране на турски журналист, поискал убежище

Европейският съд по правата на индивида (ЕСПЧ) осъди България за нечовешко и унизително отношение към турски публицист, който е бил екстрадиран в Турция, макар рисковете от малтретиране, заяви " Де факто "

Случаят от 2016 година, когато турският публицист е открит на границата с Румъния в товарен автомобил. Журналистът е изискал юрист, преводач и опция да потърси леговище поради политическо гонене в родината. Българските управляващи даже не са разгледали молбата му за интернационална протекция, а сега журналистът се намира в турски затвор.

Той е работел за вестник “Заман” и за организация “Джихан”, само че е бил уволнен и журналистическата му карта е била отнета. Турските управляващи са го нарочили за " гюленист " Европейският съд в Страсбург осъжда България да заплати обезщетение от 15 хиляди евро за претърпени неимуществени вреди на изгонвания публицист.

Пред съда е висящо и делото, заведено от турския гражданини Абдулла Бююк.

През септември предходната година, че е имало пряк напън от страна на Турция върху българските управляващи да предадат турския предприемач Бююк.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР