Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) наложи глоба от

...
Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) наложи глоба от
Коментари Харесай

Европейският съд глоби България заради жена, убита от бившия си съпруг

Европейският съд по правата на индивида (ЕСПЧ) наложи санкция от 24 000 евро на България, тъй като тя не е защитила жена, убита от някогашния си брачен партньор, откакто неведнъж молила полицията за помощ, съобщи ДПА.

Европейски съд по правата на човека постанови, че страната като цяло не се отнася повърхностно към случаите на принуждение против дами, само че български чиновници са нарушили правото на живот на дамата. Обезщетението ще бъде изплатено на ищците - нейната майката и двете й дъщери. Делото е по случай от 2017 година, когато е била убита жена, живееща настрана от брачна половинка си след тяхната разлъка през 2014 година

Тя неведнъж се обръщала за помощ към полицията, откакто някогашният й сътрудник я заплашил, изразила опасения за живота си и показала, че мъжът има револвер. Българските управляващи издали за мъжа ограничаваща заповед, само че той я пренебрегнал. След следващата публична тъжба на дамата против него, мъжът я прострелял.

Съдът установи, че българските управляващи не са разследвали случая в задоволителна степен, не са ревизирали дали мъжът е имал оръжие и не са се отнесли съществено към неговите закани. Властите са могли да конфискуват оръжието, да задържат мъжа за нарушение на ограничаващата заповед или да дават отбрана на дамата.

Базираният в Страсбург съд е част от Съвета на Европа - организация на 46 страни членки, която пази човешките права, напомня ДПА.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР