Европейският съд по правата на човека е осъдил България по

...
Европейският съд по правата на човека е осъдил България по
Коментари Харесай

Асен Генов осъди България в Страсбург за боядисания паметник пред БСП

Европейският съд по правата на индивида е осъдил България по делото, заведено от Асен Генов за боядисването на паметника пред централата на Българска социалистическа партия на " Позитано " 20 . Това заяви самият той във Facebook.

Генов напомня, че по време на митингите против Орешарски и Пеевски през 2013 година той и група негови познати са били задържани за на ул. " Позитано " №20 ".

От петимата арестувани

Генов показва, че съдът на втора инстанция не се е съобразил с демократичните правила, без значение че даже прокуратурата го е призовала да удостовери оправдателната присъда.

Европейският съд по правата на индивида в Страсбург обаче е отсъдил в тяхна изгода.

" В претекстовете на Съда, с изключение на историческите обстоятелства, се разисква дали правосъдното решение на българския съд е " нужна във всяко демократично общество " мярка и дали тя е обвързвана с " коригиране " на вероятно " увреждане ". Водещият въпрос, с който се занимава Европейски съд по правата на човека, е дали въобще е било " належащо в едно демократично общество " да се глобяват дейностите на жалбоподателите. "
 Обвиниха Асен Генов в безчинство
Обвиниха Асен Генов в безчинство

Заради боядисването на скултурната фигура на " Позитано " 20

По отношение на хипотетичното " увреждане " на така наречен " монумент " Съдът в Страсбург приема, че " няма доказателства, че жалбоподателите са предизвикали някаква необратима щета на паметника ". Съдът е на мнение, че " не може да се каже, че действието на жалбоподателите е засегнало паметника в степен, задоволителна, с цел да се одобри, че го е развалило... ", написа Генов.

Относно политическите претекстове Съдът на Европейски Съюз приема следното: " В тази връзка би трябвало също да се означи, че паметникът е бил повдигнат по време на комунистическия режим в България и е бил ясно обвързван с полезностите и концепциите, за които се застъпва този режим. Следователно, надали може да се преглежда като ползващ се с всеобщо уважение в страната. Първоинстанционният съд, разглеждащ делото против жалбоподателите, акцентира особено интензивния публичен спор по отношение на наследството на режима и по-специално за ориста на паметниците, останали от него. В тази връзка не може да се пренебрегне, че българският законодател осъди този режим като " незаконен " и публично дефинира Българската комунистическа партия, която доминираше в страната през целия този режим, като " незаконна организация... целяща угнетяване на човешките права и демократична система ".
 Арестуваха Асен Генов, заловен да боядисва паметника пред „ Позитано”
Арестуваха Асен Генов, заловен да боядисва паметника пред „ Позитано ”

Той е опитал да боядиса паметника

От това следва, че намесата в правото на жалбоподателите на независимост на изложение - констатацията, че те са отговорни за безчинство и произлизащите от това санкции - не е потвърдена като " нужна в едно демократично общество " съгласно Конвенцията по правата на индивида.

Със страдание се постанова да установявам, че и този проблем трябваше да извърви дълъг път от време и разстояние, чак до Страсбург, с цел да откри заслужено решение, приключва Генов.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР