Европейският съд по правата на човек в Страсбург (ЕСПЧ) отхвърли

...
Европейският съд по правата на човек в Страсбург (ЕСПЧ) отхвърли
Коментари Харесай

Страсбург: Защитата на Народния съд не е свобода на изразяване

Европейският съд по правата на човек в Страсбург (ЕСПЧ) отхвърли жалбата на някогашния зам.-председател на Народното събрание Валери Жаблянов от Българска социалистическа партия, който през февруари 2018 година бе отхвърлен от поста поради изявление, че " Народният съд е належащо и неизбежно военновременно правораздаване ".

Жаблянов претендираше, че е нарушено правото му на независимост на политическо изложение, каквото всеки жител и народен представител има, и че отстраняването от поста поради изявлението му е несъвместимо с това право на изложение. Според Европейски съд по правата на човека обаче оправдаването на Народния съд е еднакво на проповядване на тежко принуждение против политически съперници и не може да е предпазена тирада. 

През февруари 2018 година Валери Жаблянов бе отхвърлен от поста зам.-председател на 44-ото Народно заседание с гласовете на ГЕРБ, техния сътрудник " Обединени патриоти " и " Воля " поради констатация в изявлението му, че " Народният съд е належащо и неизбежно военновременно правораздаване ".

Българска социалистическа партия се разграничи от тази оценка и съобщи, че тя не е съгласувана, а е добавена от създателя в декларацията, осъждаща провеждането на Луков марш. Същевременно Българска социалистическа партия се проивопостави на отстраняването на Жаблянов от зам.-председателския пост и сезира Конституционния съд.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР