Европейският регулатор одобри трета доза от ваксината против COVID-19 на

...
Европейският регулатор одобри трета доза от ваксината против COVID-19 на
Коментари Харесай

Проф. Илко Гетов: При лицата с намален или компроментиран имунитет, трета доза може да се постави 28 дни след втората

Европейският регулатор утвърди трета доза от имунизацията срещу COVID-19 на " Пфайзер " за лица над 18-годишна възраст. Според Европейската организация по медикаментите третата ваксина ще може да се слага най-малко шест месеца откакто е била инжектирана втора доза. Повече детайлности по тематиката в " Денят стартира " по Българска национална телевизия разяснява проф. Илко Гетов, български представител в Европейската организация по медикаментите.

Става въпрос за трета доза най-малко след 28-мия ден за лица с понижен имунитет, компроментирана имунна отбрана, след трансплантация и други сходни. Тоест, имунизацията на " Пфайзер " става тридозова за тях, изясни проф. Гетов.

За лицата с естествена функционалност на имунната система се предлага третата доза да се сложи след 6 месеца, изясни още специалистът.

Не е належащо да се прави проучване за антитела, смята се, че третата доза укрепва ефикасността на имунизацията, съобщи проф. Гетов.

За имунизацията на " Модерна " сега се правят оценка документите и данните, за векторните ваксини нямаме към момента подадена информация, добави той.

Моят съвет е да не се смесват имунизациите, предложи специалистът.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР