Европейският производител на самолети Airbus съобщи, че ще изгуби поръчки

...
Европейският производител на самолети Airbus съобщи, че ще изгуби поръчки
Коментари Харесай

Airbus на път да изгуби 5 млрд. долара заради дълговите проблеми в AirAsia

Европейският производител на самолети Airbus заяви, че ще изгуби поръчки на стойност от 5 милиарда $, в случай че схемата за преструктуриране на дълга на AirAsia не бъде утвърдена, заяви Ройтерс.

„ AirAsia е поръчала на Airbus седем самолета A330neo, които към този момент са създадени “, разяснява Ананд Стенли, началник на бизнеса на Airbus за Азиатско-тихоокеанския район. Към тази поръчка има още 71 самолета, които могат да повлияят върху рентабилността на Airbus, в случай че доставката им бъде анулирана.

Към момента AirAsia дължи на самолетостроителя 12 милиарда $, в това число предплатени заплащания за 118 самолета. Като цяло Airbus стои зад близо 75% от дълга на азиатската самолетна компания. Най-голям лизингодател на AirAsia, който е финансирал покупко-продажбите, е BOC Aviation Limited.

Освен това от AirAsia разясняват, че всеки заемодател може да има дял в компанията, само че единствено в случай че инжектира нови средства в подмяна на това.

Авиокомпанията не съумя да получи спомагателна държавна поддръжка през предишния месец и подаде заявление за отбрана от банкрут. Компанията регистрира рекордна загуба през второто тримесечие, завършило на 30 юни и се намира под голям напън, откакто световната пандемия докара до спадове в приходите в бранша на авиационния превоз, достигащи 90% от предходните резултати.  

Същевременно Airbus остава най-големия производител на самолети в света за втора поредна година, завършвайки 2020 година с възобновяването на доставките на своя A380 Superjumbo към самолетната компания Emirates, макар че доставките на компанията евентуално ще отбележат спад с към 35% по отношение на 2019-а поради пандемията от новия ковид.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР