Европейският политически елит е изправен пред тежки времена, изпълнени с

...
Европейският политически елит е изправен пред тежки времена, изпълнени с
Коментари Харесай

Европа е изправена пред много неизвестни

Европейският политически хайлайф е изправен пред тежки времена, изпълнени с неясноти след изборите за Екологичен потенциал, писа електронното издание " Политико ". Брекзит чука на вратата, а обстановката в допълнение се усложнява от опцията Англия да напусне Европейски Съюз без договорка. Засега датата за Брекзит е 31 октомври.

Битката за председателския пост в Европейска комисия също е цялостна с неясноти. Европейската национална партия (ЕНП) твърдо се придържа към процедурата за така наречен водещ кандидат - посредством нея Европейският съвет би трябвало да избере " водещ претендент " след вота за Екологичен потенциал, който да застане отпред на изпълнителния орган на Европейски Съюз. Кандидатът на ЕНП е германецът Манфред Вебер. Целта на тази процедура е евровотът да замязя допустимо най-вече на националните избори и водачът на една от огромните партии да поеме и най-висшия пост в изпълнителния орган на Европейски Съюз.  За първи път тя беше употребена през 2014 година при избора на Жан-Клод Юнкер, само че не е ясно дали ще бъде употребена още веднъж. Вебер се пробва да отхвърля напън върху останалите партии, с цел да се придържат към процедурата - макар че Европейският съвет упорства, че може и да не се съобрази с нея, когато номинира претендент за началник на Европейска комисия по-късно тази година. Вебер също по този начин не знае дали водачите на страните - членки на Европейски Съюз, които са част от фамилията на ЕНП, ще го поддържат. Вървят и слуховете, че Вебер може да бъде преместен от основния договарящ на Европейски Съюз за Брекзит Мишел Барние. 

Либералите и социалистите могат да потърсят опция за образуване на съюз против Вебер, което ще трансформира Барние в евентуален компромисен вид за началник на Европейска комисия. Почти всички от висшите постове в Европейски Съюз би трябвало да бъдат овакантени до края на тази година - с изключение на ръководител на ЕК предстои да бъдат определени нов ръководител на Европейския съвет, на Екологичен потенциал, на ЕЦБ и висш представител на Европейски Съюз по външната политика и сигурността.  Много от огромните решения зависят от резултатите от евровота, само че най-после се дефинират при договаряния сред авторитетните сили. 

Преговорите за висшите постове са съвсем наложителни, защото водачите се пробват да реализират баланс сред другите политически групи и географски райони. Всъщност диалози за разпределението им се водят от доста време. " Когато става въпрос за избирането на хора за висшите позиции, има баланс между шефа на Европейска комисия и зам.-председателя, висшия представител, шефа на ЕП и други постове ", изяснява Боби Макдона, който е някогашен дипломат на Ирландия в Европейски Съюз. " Балансите са извънредно комплицирани. Има баланс сред ляво и дясно, сред Изток и Запад, който евентуално е по-голям. Също по този начин има баланс мъже - дами, големите против дребните. Например не може да има различен представител на Люксембург отпред на Европейска комисия ", споделя той. " При всички тези фактори нищо не е ясно до последната минута. Не става въпрос за избор на претендент за един пост, а за доста постове ", акцентира Макдона.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР