Европейският парламент трябва да се произнесе с дебат и резолюция

...
Европейският парламент трябва да се произнесе с дебат и резолюция
Коментари Харесай

Евродепутати от още три държави подкрепят българската идея за премахване на опашките по границите

Европейският парламент би трябвало да се произнесе с спор и резолюция за законодателни промени за разрешаване на казуса с опашките от камиони по границите. Това заключи немският евродепутат Петер Йаар пред Комисията по петиции на Европейския парламент след представянето на подписката на Андрей Новаков за въвеждане на общоевропейски стандарт от 1 минута за култивиране на камионите по вътрешноевропейските граници. Петер Йаар е координатор на Европейската национална партия в Комисията по петиции и следва да разиска с координаторите на останалите политически фамилии в Европарламента последващи стъпки за резолюция по този въпрос. По време на чуването за петицията се застъпиха още евродепутати от разнообразни политически групи от Румъния и Република Хърватска.

Аз и още над 44 000 българи настояваме Европейският парламент да чуе гласа ни и да се произнесе с резолюция до края на този мандат, с цел да бъде открито трайно решение на казуса и да бъдат отстранени опашките, съобщи Новаков по време на чуването. Той настоя петицията да остане отворена и да се прерасне в спор в пленарна зала. За представянето на петицията в Европейския парламент в Брюксел дойдоха и представители на транспортния отрасъл и интернационалните превозвачи в България. Те са безапелационни, че тапите по границите не са единствено български проблем и че би трябвало да се търси решение, годно за целия Европейски съюз.

През февруари евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ внесе в Европейския парламент петиция с искане да бъде въведен общоевропейски норматив от приблизително 1 минута за обработка на тежкотоварни коли на вътрешноевропейските граници. Инициативата му е в отговор на честите тапи на Граничен контролно-пропусквателен пункт и километричните опашки от камиони, породени от дългото време за очакване и закъсненията, свързани с инспекции и надзор на транспортните средства.

Новаков започва подписката през лятото на 2022 година след следващата рецесия с блокирани камиони на граничния пункт  Русе - Гюргево. Събирането на подписите лиши шест месеца и бе извършено на територията на цялата страна, привличайки поддръжката на 44 247 души. В текста на петицията се акцентира, че километричните тапи оказват негативно влияние и върху действието на вътрешния пазар на Европейски Съюз, попречват напредването сред държавите-членки, компрометират здравето и изискванията на труд на водачите.

Андрей Новаков е евродепутат за втори следващ мандат. Сектор „ Транспорт “ заема значимо място в работата му, като в годините до момента той се ангажира трайно със отбрана на националния интерес и позицията на българските водачи в дебата за европейското законодателство „ Пакет Мобилност “. Новаков е също координатор на ЕНП в Комисията по районно развиване и взе участие в още три парламентарни комисии - Комисията по бюджети (BUDG), Комисията по превоз и туризъм (TRAN), и Комисията по бюджетен надзор (CONT).


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР