Европейският парламент ще поиска от ЕС да спре преговорите за

...
Европейският парламент ще поиска от ЕС да спре преговорите за
Коментари Харесай

Спират Сърбия за ЕС заради отказа от санкции за Русия


Европейският парламент ще изиска от Европейски Съюз да спре договарянията за присъединение със Сърбия, до момента в който страната не наложи наказания на Русия.

Това се показва в проектодоклада за новата тактика на съюза в процеса на разширение от 26 септември, до който Радио Свободна Европа (РСЕ) има достъп.

„ Да се даде приоритет на привеждането в сходство на присъединяващите се страни към общата външна политика и политика за сигурност на Европейски Съюз и да се реализира прогрес в договарянията за присъединение със Сърбия, единствено в случай че страната се причисли към глобите на Европейски Съюз против Русия “, се показва в плана.

В оферти документ измежду компромисните промени евродепутатите включиха и финансови условия.

По-нататъшната финансова поддръжка за Сърбия, както се показва в текста, ще зависи от отношението на Белград към Москва, само че също и от напредъка в демокрацията, върховенството на закона и „ приемането на полезностите и целите на Европейски Съюз “.

„ Да се преразгледат всички фондове на Европейски Съюз за Сърбия в тази светлина, изключително всички планове, финансирани по Икономическия и капиталов проект за Западните Балкани, с цел да се подсигурява, че всички разноски на Европейски Съюз са изцяло в сходство със личните стратегически цели и ползи на Европейски Съюз “, гласят компромисните промени.

Авторът на документа Тонино Пикула изясни пред Радио Свобода Европа, че този отчет приканва за преустановяване на договарянията за присъединение.

„ Ние обуславяме тяхното продължение при съблюдаване на политиката на Европейски Съюз по отношение на Русия и прогрес в основните промени “, акцентира Пикула.

Членовете на Европейския парламент ще обсъдят плана на отчета в комисията по външна политика на 13 октомври, а окончателният вид на плана ще одобри формата на резолюция на Европейския парламент на гласоподаване, което се чака през ноември.

Сърбия е единствената страна в района, която не е наложила наказания на Русия.

Миналата седмица министрите на външните работи на Сърбия и Русия Никола Селакович и Сергей Лавров подписаха в коридорите на 77-ата сесия на Общото заседание на Организация на обединените нации в Ню Йорк План за съвещания сред своите министерства за интервала 2023-2024 година Европейски Съюз реагира, като акцентира, че е " съществено угрижен " от подписването на този документ и че по този метод Сърбия изпраща сигнал, " че има намерение да ускори съдействието си с Русия ".

Най-вероятно няма да има прогрес в процеса на присъединение през 2022 година

Сърбия води договаряния за участие в Европейски Съюз от 2014 година Върховенството на закона, както и връзките с Косово се считат за основни детайли, които дефинират напредъка на процеса на присъединение, написа БГНЕС. Но от началото на войната в Украйна на 24 февруари, връзките с Русия също станаха значими и те ще бъдат основни за решението за разкриване на нов клъстер.

Съседната ни страна имаше относително ниска степен на привеждане в сходство с политиките на Европейски Съюз, точно заради несъгласуване с решенията, засягащи Русия. Тъй като по предписание страната, която се стреми към участие, би трябвало да съобрази 100% политиките си с тези на Европейски Съюз до навечерието на пълноправното си участие, до началото на тази година, не беше упражняван толкоз внезапен напън върху формален Белград.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР