Европейският парламент ще обсъди в понеделник и ще приеме във

...
Европейският парламент ще обсъди в понеделник и ще приеме във
Коментари Харесай

ЕП обсъжда доклада "Станишев" за България в Шенген с всички граници

Европейският парламент ще разиска в понеделник и ще одобри във вторник нова резолюция, в която приканва за приемането на България и на Румъния в Шенген, съобщи Българска телеграфна агенция. Евродепутатите се чака да поддържат отчет на своя сътрудник Сергей Станишев, в който се отбелязва, че двете страни от седем години са изпълнили напълно съществуващите условия. Уточнява се, че това е петата поредна резолюция на Екологичен потенциал по този въпрос.

В документа се показва, че още през 2011 година Съветът на Европейски Съюз е отчел цялостната подготвеност на двете страни да бъдат признати с всички граници (въздушни, морски и сухопътни). Допълва се, че съответното европейско законодателство не планува определянето на разнообразни периоди за премахването на инспекциите по вътрешните сухопътни, морски и въздушни граници. В отчета се прецизира, че всички страни, признати до момента в Шенген, са влизали по едно и също време с всички типове граници.

Запазването на инспекциите по вътрешните граници за България и Румъния има негативно влияние върху износа и вноса от и към двете страни, както и върху транспортите от и до някои от най-големите пристанища в Южна Европа, написа в отчета. Това значи загуба на изгоди и увеличение на разноските. Оценки демонстрират, че повторното въвеждане на гранични инспекции в Европейски Съюз води сред 50 милиона и 20 милиарда евро еднократни разноски и два милиарда евро годишни оперативни разноски, се добавя в документа.

Записано е, че отлагането на решението за приемането на България и Румъния вкарва изкуствено разделяне в Европейски Съюз и способства за възхода на популизма и национализма в цяла Европа. Предвижда се Екологичен потенциал настоятелно да призове във допустимо най-кратък период Съветът на Европейски Съюз да вземе неотложно решение за премахването на инспекциите по вътрешните сухопътни, морски и въздушни граници на България и Румъния.

Утре Екологичен потенциал ще одобри резолюция, обвързвана с цифровизацията на образованието. В отчета се показва, че 44 на 100 от жителите на Европейски Съюз на възраст сред 16 и 74 години нямат съществени цифрови умения, а 19 на 100 нямат никакви цифрови умения. Отчита се, че се следят основни разлики в данните за другите страни в Европейски Съюз и това поражда забележими публични разлики.

В документа се отбелязва, че прекомерната приложимост на електронни устройства вреди на здравето, тъй като води до бодърствуване, застоял живот и пристрастяване. Екологичен потенциал ще призове тактиките за цифрово образование да регистрират проучванията на негативните последствия, които ранното потребление на електроника може да има върху развиването на мозъка на децата.
Евродепутатите ще упорстват цифровото обучение да преглежда въпросите за хигиената, сигурността, отбраната на данните и медийната просветеност онлайн. Според тях това ще помогне на децата да бъдат сериозни, дейни жители, консуматори на интернет и основатели на демократично цифрово общество, да вземат осведомени решения, да разпознават и противодействат на заплахите в интернет, като дезинформацията, издевателството и злоупотребата с персонални данни.

Екологичен потенциал ще предложи в учебно заведение да бъде въведено обучение за киберсигурност. В документа ще бъде регистрирано, че постепенната цифровизация на труда ще докара до изгубването на доста специалности и до повишение на безработицата.

Също на следващия ден евродепутатите ще обсъдят рекомендациите на специфичната парламентарна комисия за тероризма. В отчет на парламентарната комисия се отбелязва, че над 90 на 100 от жителите поддържат обмена на данни сред европейските служби за сигурност. Отчита се, че радикализацията съставлява сериозна опасност за Европейски Съюз и е провокирана главно от наличие в обществените медии, появява се на основата на персонални контакти и поради проповедници на ненавист. Друго място, благоприятстващо радикализацията, са пандизите, се добавя в документа.
Според парламентарната комисия е нужен по-съгласуван и целеустремен метод за справяне с тази опасност. Предлага се да бъде основан нов център на Европейски Съюз за попречване на радикализацията. Комисията е на мнение, че доброволните ограничения за противодействието на радикализацията онлайн са изчерпани, по тази причина се насочва апел Европейска комисия да показа законодателно предложение, с което доставчиците на услуги онлайн да бъдат задължени да отстраняват напълно терористичното наличие в период от един час (от мига на постъпване на настояването от службите за сигурност).

Според създателите на отчета е належащо данните за тероризъм да бъдат споделяни сред службите по дифолт с автоматизирано въвеждане в общоевропейската система. Предлага се в следствията на терористични случаи да вземат участие европейски специалисти. Друго предложение е в еврозоната да бъде въведена обща система за следене на финансирането на тероризма и тя да бъде скачена със съответната система на Съединени американски щати. 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР