Европейският парламент ще гласува до края на месеца нова резолюция

...
Европейският парламент ще гласува до края на месеца нова резолюция
Коментари Харесай

ЕП ще гласува до края на месеца нова резолюция за приемането на България в Шенген

Европейският парламент ще гласоподава до края на месеца нова резолюция с гледище за приемането на България и Румъния в Шенген. Целта е да се окаже напън над Съвета на Европейски Съюз, който би трябвало да вземе крайното решение, съобщи през днешния ден представител на Екологичен потенциал на конференция.

Той означи, че в сряда евродепутатите ще обсъдят за следващ път въпроса с упованието за решение допустимо най-скоро. Екологичен потенциал неведнъж прикани от 2011 година насам България и Румъния да бъдат признати в Шенген, тъй като са изпълнили условията. Резолюции бяха признати през 2011, 2018 и 2020 година, а предходната година евродепутатите насочиха същото гледище при разискването на работата на пространството без гранични инспекции.

Утре Екологичен потенциал ще разисква предлагането на Европейската комисия за прекъсване на достъпа на Унгария до част от европейския бюджет. Предложението е обвързвано с опасенията за върховенството на закона в страната. Европейска комисия предлага Будапеща да не получава 65 на 100 от средствата за доближаване (7,5 милиарда евро) поради минусите на унгарската система за публични поръчки. Съветът на Европейски Съюз разполага с един месец, с цел да гласоподава препоръчаното решение с квалифицирано болшинство. Срокът се чака да бъде продължен с още два месеца.

На 15 септември Екологичен потенциал съобщи, че " неналичието на решителни дейности от страна на Европейски Съюз е съдействала за подкопаване на демокрацията, правилата на правовата страна и главните права в Унгария, като е трансформирала страната в хибриден режим на изборна автокрация ".

Също на следващия ден евродепутатите ще обсъдят налагането на ценови тавани на силата, както и ограниченията за понижаване на енергопотреблението и обезщетяването на семействата и сдруженията. Очаква се те да изразят угриженост за несигурното състояние на ромските селища в Европейски Съюз. Предвижда се Екологичен потенциал да предложи към ромите да бъдат ориентирани средства от общия бюджет.

Евродепутатите ще одобряват новия закон за основаване на единно зарядно за портативни електронни устройства в Европейски Съюз. До края на 2024 година дребните и междинните по мярка портативни електронни устройства ще би трябвало да имат опция за зареждане през USB Type-C порт. Очаква се смяната да спести на потребителите до 250 млн. евро годишно, както и към 11 000 тона електронни боклуци.

В сряда евродепутатите ще обсъдят войната против Украйна и пробойните по газопровода " Северен поток ". Очаква се те да призоват за съдбоносен отговор на Европейски Съюз с повишение на военната поддръжка за Украйна и нови наказания против Русия. Екологичен потенциал ще разисква също опциите за противопоставяне на пропагандата в Европа против Европа и Украйна.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР