Европейският парламент ще гласува днес новите регулации, на които ще

...
Европейският парламент ще гласува днес новите регулации, на които ще
Коментари Харесай

ЕП гласува новите правила на ЕС за дигиталните гиганти

Европейският парламент ще гласоподава през днешния ден новите регулации, на които ще подлежат цифровите колоси, с цел да се ограничи злоупотребата им с пазарно състояние, съобщи Франс прес.

Евродепутатите се споразумяха напролет по новото законодателство, което би трябвало да получи и окончателното утвърждение на страните членки идната седмица. То е първото по рода си в международен мащаб и може да бъде последвано от други страни, измежду които Съединени американски щати. Структурирано е в два текста, показани от Европейската комисия през декември 2020 година, по които се организираха договаряния в продължение на малко повече от година.

Единият правилник - за цифровия пазар (Digital market act - DMA) - предотвратява антиконкурентни дейности на цифрови колоси като " Google " (Google), " Епъл " (Apple), " Мета " (Meta), компанията майка на " Facebook " (Facebook), както и " Амазон " (Amazon) и " Майкрософт " (Microsoft).

Другият правилник - за цифровите услуги (Digital services act - DSA) - има за цел да контролира онлайн наличието, като задължава огромните платформи да съблюдават законите и да сътрудничат на регулаторите.

Очаква се двата текста да бъдат утвърдени с огромно болшинство от евродепутатите на днешното пленарно съвещание.

Регламентът за цифровия пазар бележи смяна във философията на битката против злоупотребите на огромните платформи. След дълги години гонене на нарушаванията на мултинационалните компании, придружени от безкрайни правосъдни процедури, Брюксел желае да работи превантивно, като им постанова двайсетина правила, които би трябвало да съблюдават, в противоположен случай подлежат на санкции.

Целта е да се работи бързо и ефикасно, преди осъществяването на корист да е унищожило конкуренцията.

Законодателството открива надзор от страна на Еврокомисията върху всички интервенции на придобиване на тези колоси, без значение от размера на купената компания, с цел да се ограничи заграбването на нововъведенията на започващите компании и закупуване за заличаване на съперник.

Регламентът за цифровите услуги има за цел да постави завършек на отклонения в обществените мрежи като разпространяване на езика на омразата или обстановки като с нападението против Капитолия в Съединени американски щати през януари 2021 година, което беше планувано с помощта на " Facebook " и " Туитър " (Twitter).

Текстът се отнася и за платформите за онлайн търговия, наводнени с подправени или дефектни артикули, които могат да се окажат рискови като да вземем за пример детски играчки, неотговарящи на нормите за сигурност.

Новият правилник включва задължението за бързо евакуиране на всяко нелегално наличие (според националните и европейските закони) незабавно щом дадена платформа узнае за него. Той задължава и обществените мрежи да блокират консуматори, които постоянно нарушават закона.

Регламентът за цифровите услуги ще задължава уеб страниците за онлайн продажби да управляват самоличността на доставчиците си, преди да оферират продуктите им.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР