Европейският парламент съобщи, че със Съвета на ЕС са постигнали

...
Европейският парламент съобщи, че със Съвета на ЕС са постигнали
Коментари Харесай

ЕС предвижда да намали наполовина срока за командироването на работници

Европейският парламент заяви, че със Съвета на Европейски Съюз са постигнали съглашение по подготвяните промени в директивата за командироването на служащи. Предвижда се с влизането в действие на тези промени срокът на командироване да бъде понижен двойно - от две години, както е в този момент, на една година.

Командирован служащ е чиновник, изпратен от своя шеф краткотрайно в друга страна от Европейски Съюз, с цел да дава дадена услуга. Командированите служащи резервират своите трудови правни отношения с изпращащото сдружение, а техният престой в приемащата страна е краткотраен, съобщи сътрудник на Българска телеграфна агенция в Брюксел.

По новите правила след приключването на периода от една година, който може да бъде продължен с шест месеца, служащият в чужбина ще би трябвало да заплаща налози и осигуровки в приемащата страна и да получава заплащане съгласно ставките на локалния трудов пазар. Предвижда се разноските за наем и пътешестване да не бъдат приспадани при данъчното облагане, а да бъдат директно покривани от работодателя.

Ако бъдат напълно утвърдени, измененията ще би трябвало да бъдат въведени в период от две години. След влизането им в действие изпратените в чужбина служащи ще могат да заплащат налози и осигуровки в своята страна единствено в едногодишен период. След това те ще могат да останат в приемащата страна, само че ще бъдат със статут на " мобилни служащи " и ще бъдат облагани напълно по локалното законодателство. За водачите в интернационалните транспорти ще бъде прилагана тази инструкция, до момента в който за тях бъде признато настрана законодателство, отбелязва комисията по претовареност и обществени въпроси на Екологичен потенциал.

Между 2010 и 2015 година броят на командированите служащи в Европейски Съюз се е нараснал с близо 41 на 100, сочат данни на Европейската комисия. През 2015 година в Европейски Съюз са били регистрирани над два милиона командировки със междинна дълготрайност от четири месеца. Командированите служащи съставляват едвам 0,9 на 100 от общата претовареност в Европейски Съюз и 0,4 на 100 от заетите на цялостно работно време. В строителството са осъществени 41,5 на 100 от общия брой командировки. В производството са били командировани 24,6 на 100, в услугите в региона на образованието, опазването на здравето и обществената активност - 14,2 на 100 и в бизнес услугите - 10,4 на 100. Половината от всички командировани служащи в Европейски Съюз идват в Германия, Франция и Белгия, демонстрират данните.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР