Европейският парламент приканва за вземането на вземане на спешни мерки

...
Европейският парламент приканва за вземането на вземане на спешни мерки
Коментари Харесай

Страните да въведат равно заплащане на жените и мъжете, настоя ЕП

Европейският парламент приканва за вземането на взимане на незабавни ограничения по въпроса за равното възнаграждение сред половете. Освен това депутатите се застъпват за налагането на по-гъвкави условия за работното време и за улеснение на започването на работа от страна на дами и девойки в сектори, в които доминират мъжете.

В резолюция от 21 януари 2021 г. по мотив на тактиката на Европейски Съюз за тъждество на половете депутатите приканиха Комисията да приготви упорит проект за дейности с съответни и ясни цели за страните членки за понижаване на разликата в заплащането в идващите пет години.

Разликата в заплащането варира доста по страни в Европейски Съюз, като през 2019 година е била най-голяма в Естония (21,7%), Латвия (21,2%) и Австрия (19,9%). Най-малки са били разликите в Люксембург (1,3%), Румъния (3,3%) и Италия (4,7%). В България разликата е била 14,1%, колкото е междинната стойност за Европейски Съюз.

Принципът " еднообразно възнаграждение за идентична работа “ е основополагащ за Европа и е въведен още с Договора от Рим през 1957 година Въпреки това мъжете не престават да получават значително по-високи хонорари на час от дамите, а напредъкът към понижаване на разликите през последните години е най-малък.

Разликата в заплащането се пресмята като разлика сред междинното брутно почасово заплащане на мъжете и дамите. За база се вземат заплатите, които получават чиновниците преди отчисленията за подоходен налог и обществени осигуровки. Само компаниите с 10 или повече чиновници са включени в изчисленията. За 2019 година междинната разлика в ЕС е била 14,1%.

Част от аргументите за разликата са структурни ‒ да вземем за пример, разлики в образованието, в заеманите позиции, паузи в трудовата кариера или полагането на почасов труд. Когато се отстрани въздействието на тези фактори, въпреки всичко остава разлика.

Около 30% от общата разлика в заплащането може да бъде обяснена с преимущественото наличие на дами в някои по-ниско платени браншове като полагането на грижи, продажбите и образованието. Все още има специалности като научно-технологичната работа и инженерните специалности, където делът на заетите мъже е над 80%.

Жените също по този начин заемат по-малко мениджърски позиции: по-малко от 10% от основните изпълнителни шефове на огромни компании са дами. Жените мениджъри са в изключително неподходяща позиция по отношение на заплащането: те получават 23% по-малко на час от мъжете мениджъри.

Правозащитници акцентират, че има  действителна дискриминация на работното място ‒ да вземем за пример, когато дамите получават по-малко от своите сътрудници мъже за същия труд или когато са понижавани при завръщане от майчинство.

 

 

 

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР