Европейският парламент прие своята преговорна позиция относно нови мерки за

...
Европейският парламент прие своята преговорна позиция относно нови мерки за
Коментари Харесай

Нови правила на ЕС, които насърчават потребителите да поправят развалените уреди

Европейският парламент одобри своята преговорна позиция по отношение на нови ограничения за одобряване на правото на корекция и за понижаване на въздействието на всеобщото ползване върху околната среда, оповестиха от пресцентъра на Екологичен потенциал в София.

Във вторник Парламентът одобри позицията си по отношение на засиленото „ право на корекция “ за потребителите с 590 гласа „ за “, 15 гласа „ срещу “ и 15 гласа „ въздържал се “. Предложението има за цел да насърчи по-устойчивото ползване посредством улеснение на ремонта на развалени артикули, понижаване на отпадъците и подкрепяне на услугите за корекция.

В рамките на законоустановения гаранционен период, от продавачите ще се изисква да отдават желание на ремонта, в случай че той е по-евтин или еднакъв като разход на замяната с нова стока, в случай че ремонтът е неосъществим или е неуместен за потребителя. Евродепутатите също по този начин оферират удължение на гаранцията с една година след поправката на уреда.

Потребителите ще имат право да изискват ремонт на артикули като перални машини, прахосмукачки, смарт телефони и колела след приключване на гаранцията. За да създадат ремонтите по-привлекателни за потребителите, членовете на Екологичен потенциал желаят производителите да оферират заместващи устройства за прилагане в интервала на ремонта. Ако дадена стока не може да бъде поправена, може да се предложи друга, минала възобновяване.

Потребителите постоянно се отхвърлят да поправят даден апарат заради високи разноски, усложнен достъп до услуги за ремонт или продуктов дизайн, който попречва ремонта. Съгласно позицията на Парламента самостоятелните сервизи, предприятията, извършващи възобновяване на артикули, и крайните консуматори ще имат достъп до всички аварийни елементи, до информация за ремонта и до принадлежности на рационална цена.

Национални онлайн платформи ще оказват помощ на потребителите елементарно да намират сервизи (включително кафенета за ремонт) и продавачи на артикули, минали възобновяване, наоколо до тях. За да създадат ремонтите по-достъпни и привлекателни, членовете на Екологичен потенциал оферират потребителите да получават ваучери и други финансови тласъци посредством национални фондове за ремонт.

Докладчикът Рене Репази (С&Д, Германия) съобщи: „ Този Парламент от години поддържа правото на потребителите на ремонт и най-сетне можем да кажем, че отговаряме директно на настояванията на жителите. Европейците желаят да удължат живота на своите устройства, само че това постоянно е прекомерно скъпо или мъчно. Приехме редица ограничения, с цел да насърчим потребителите да избират ремонта пред замяната, със специфичен акцент върху поддръжката на самостоятелните сервизи и основаването на финансови тласъци. Очакваме Съветът скоро да одобри позицията си, тъй че да можем да стартираме договаряния за превръщането на тези ограничения в закон и да проправим пътя за същинска европейска кръгова стопанска система “. 

След като Съветът одобри своята позиция на 22 ноември, договарянията с Парламента ще могат да стартират, като първата среща е планувана за 7 декември.

Изхвърлянето на потребителски артикули, които могат да бъдат ремонтирани, оказва голямо влияние върху околната среда – всяка година в Европейски Съюз се генерират 261 млн. тона CO₂–еквивалентни излъчвания, добиват се 30 млн. тона запаси и се изхвърлят 35 млн. тона боклуци. Потребителите, които избират да заменят стока, вместо да я поправят, губят общо почти 12 милиарда евро всяка година. Според изследване на Европейската комисия77% от жителите на ЕС биха предпочели ремонт пред закупуването на нова стока.

Предложението за правото на корекция добавя самодейностите на Европейски Съюз в региона на екодизайн и предоставянето на повече права на потребителите в подтекста на екологичния преход.

Предложението дава отговор на редица рекомендации на жителите, изложени в доклада по отношение на Конференцията за бъдещето на Европа, точно 5(6), 5(7), 5(10) и 11(2) по отношение на поощряване на правото на корекция, гарантиране на дълготрайно и стабилно потребление на продуктите, информация за ремонта, ограничения за справяне с преждевременното и планувано остаряване, по-дълги гаранции, обезпечаване на достъп до аварийни елементи, тласъци за по-дълготрайно потребление на продуктите и работа за по-устойчива и кръгова стопанска система.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР