Европейският парламент прие резолюция, в която подчертава, че Албания и

...
Европейският парламент прие резолюция, в която подчертава, че Албания и
Коментари Харесай

ЕП: С. Македония и Албания отговарят на условията за започване на преговори с ЕС

Европейският парламент одобри резолюция, в която акцентира, че Албания и Северна Македония дават отговор на условията за започване на договаряния.

Парламентът показва надълбоко отчаяние от невъзможността за реализиране на съглашение за започване на договаряния за присъединение към Европейски Съюз с двете страни по време на срещата на върха на 17-18 октомври.
В Екологичен потенциал разискват разширението на Европейски Съюз, бюджетът за 2020 година и Сирия Горещите тематики, които не получиха зелена светлина от водачите, се оказват в центъра на внимание на евродепутатите
Депутатите показват страдание за позициите на Франция, Дания и Холандия за блокиране на решението и акцентират, че Албания и Северна Македония са положили обилни старания през последните няколко години и дават отговор на критериите на Европейски Съюз да стартират договаряния за участие.

Резолюцията приветства напъните на Северна Македония за споразумяване на сложни двустранни въпроси със прилежащите страни. Евродепутатите правят оценка позитивно последните промени в правосъдната система в Албания.

Парламентът акцентира, че „ неприемането на решение “ от страна на водачите на Европейски Съюз е стратегическа неточност, която накърнява доверието в съюза и изпраща негативно обръщение до други вероятни страни кандидатки. Това би могло на други интернационалните участници, чиито полезности не подхождат на ползите на Европейски Съюз, да се сближат с Албания и Северна Македония.
След парещ спор на евролидерите: Северна Македония и Албания не стартират договаряния с Европейски Съюз (ОБЗОР) По предложение на България разширението на Европейски Съюз ще бъде разисквано и преди срещата в Загреб
Реформата на процеса на разширение, поддържана от някои страни, не би трябвало да попречва Албания и Северна Македония, които към този момент дават отговор на условията. Двете страни би трябвало да бъдат оценени съгласно личните им достижения и справедливи критерии, а не да бъдат преценявани през призмата на вътрешнополитически стратегии в други страни.

Депутатите приканват страните от Европейски Съюз да работят отговорно към Албания и Северна Македония и да вземат единомислещо позитивно решение на идната среща. Европейският парламент би трябвало да ускори дейностите си в поддръжка на демокрацията, с цел да подсигурява, че националните парламенти в Западните Балкани играят ролята си на мотори за демократична промяна, написа в резолюцията.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР