Европейският парламент прие резолюция, според която Александър Лукашенко няма да

...
Европейският парламент прие резолюция, според която Александър Лукашенко няма да
Коментари Харесай

ЕП няма да признава Лукашенко за президент на Беларус след 5 ноември |

Европейският парламент одобри резолюция, съгласно която Александър Лукашенко няма да бъде признаван за президент след приключването на досегашния му мандат на 5 ноември, предава Ройтерс. Освен това в резолюцията се приканва за налагане на стопански наказания на страната .

Днес евродепутатите с огромно болшинство поддържаха продемократичните митинги в Беларус като отхвърлиха формалните резултати от президентските избори от 9 август, съгласно които Лукашенко печели с повече от 80%. “За ” отменяне на резултатите гласоподаваха 574, “против ” бяха 37, а въздържалите се - 82. Резолюцията беше призната по-малко от седмица след един от най-масовите митинги в Минск - съгласно другите източници стачкуващите са били сред 100 и 150 хиляди души, и задържането на водачи на Координационен съвет за предаване на властта.

" Европейски Съюз се нуждае от нов метод към Беларус, който включва преустановяване на всякакво съдействие с режима на Лукашенко ", сподели литовският евродепутат Петрас Аустревичус, който оглавява парламентарните старания за напън против най-висшите длъжностни лица в Беларус, предава Българска телеграфна агенция. Припомняме, че Литва улесни издаването на визи за беларуси, които имат опция да получат шестмесечна виза, с помощта на която могат да се движат свободно в шенгенското пространство. Мярката беше подхваната след репресиите против стачкуващите в Беларус.

На фона на гласуването в Екологичен потенциал, беларуската опозиционерка Светлана Тихановска разгласи, че приготвя “списък с имена на членове на силите на реда на беларуския режим, виновни за насилието ” и случайните арести. Целта и е той да се употребява при бъдещо търсене на правосъдна отговорност, предава Франс прес.

В изказването си Тихановска споделя: " Призовавам силите за сигурност да спрат насилието и да се причислят към беларуския народ. Ако не го извършите, няма да избегнете правосъден развой или заслужено наказване. "

Припомняме, че Тихановска участваше в президентските избори и съгласно нея и протестиращите, тя е действителният победител.

Междувременно съветското разузнаване съобщи, че Съединени американски щати играе основна роля в беларуските митинги, както и че Тихановска е “под плътната настойчивост ” на Вашингтон. Това беше оповестено от ръководителя на съветската Служба за външно разузнаване Сергей Наришкин.

Непосредствено по-късно и Лукашенко упрекна Съединени американски щати и съдружниците ми в подстрекателство на всеобщите митинги, които не престават към този момент повече от месец. Според него Вашингтон цели да дестабилизира страната, а европейските му съдружници също вземат участие в този проект, който е бил подготвян от години.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР