Европейският парламент прие през седмицата резолюция, с която отново призовава

...
Европейският парламент прие през седмицата резолюция, с която отново призовава
Коментари Харесай

САЩ ще отменят визите за българи, когато Еврокомисията се събуди

Европейският парламент одобри през седмицата резолюция, с която още веднъж приканва Съединените щати да ускорят процеса за цялостното отпадане на визите за всички жители на Европейски Съюз. Проблемът „ виси “ от 2014 година, а Еврокомисията не бърза да го взема решение, с цел да не се конфронтира със Съединени американски щати.

От българските, хърватските, кипърските и румънските жители към момента се изисква да имат виза за влизане в Съединените щати, до момента в който всички останали от общността са освободени от това условие за кратковременен престой (до 90 дни). От тази повинност са освободени и американците (всички до един), когато посещават Европейския съюз.

Евродепутатите настояха за   " деен дипломатически ангажимент " за унищожаване на специфичните позволения за пътешестване за жителите на България, Румъния, Хърватска и Кипър.

Съгласно законодателството на Европейски Съюз, в случай че трета страна не анулира визовите условия в период от 24 месеца, откакто е била публично известена за обстановка на липса на взаимност, Европейската комисия би трябвало да одобри юридически акт за въвеждане на визов режим за нейните жители за интервал от 12 месеца.

През април Европейският парламент заяви, че предава на съд Европейската комисия поради продължаващата липса на визова взаимност и пропускането на законовия период.  По-рано депутатите одобриха две резолюции по този въпрос, които останаха без последици. Миналата година те настояха комисията да върне визите за американците, само че тя не реагира. Очевидно изпълнителната власт на Евросъюза избира да наруши закона, само че да не влиза в спор със Съединените щати поради България, Румъния и Кипър. И с лека ръка подценява обстоятелството, че казусът с така наречен визова взаимност е от 2014 година, а през 2016-та изтече срокът, в който той трябваше да бъде решен.

Единственото смехотворно пояснение

на еврокомисарите бе, че са нарушили закона, тъй като договарянията с американската администрация не престават. Продължават, само че не се знае нито какви са резултатите, нито докога ще траят. По-адекватното опрощение е, че „ връщането на визите би донесло повече вреди, в сравнение с изгоди “. Освен това комисията уточни отчет, от който излиза наяве, че спадът на отводите за издаване на визи за Съединени американски щати за жители на България и Румъния е под 10 на 100, при условие отводите да бъдат под три на 100 от подадените заявки.

През 2019 година Държавният департамент номинира Полша за включване в програмата за безвизов достъп. Тази година пък заяви, че Хърватска дава отговор на всички условия да получи същото облекчение.  Така тя щe cтaнe чeтиридeceтaтa cтрaнa, кoятo влизa в aмeрикaнcкaтa прoгрaмa зa бeзвизoвo пътувaнe. Вероятно това ще се случи нa първи дeкeмври. Но три страни от общността остават отвън тази стратегия. И разделянето на европейските жители на две категории си е срам на първо място за Европейски Съюз. Защото недоверието към българи, румънци и кипърци е съмнение към блока, който ги е приел.

Различното отношение към хората в България, Румъния и Кипър е рисков сигнал за разделяне в съюза.  То е показателно и за жалката некадърност и отвращение на евроинституциите да пазят някои европейски жители. Този случай обаче има и по-мащабно измерение – Европейският съюз ясно демонстрира къде стои на международната сцена и какъв брой се чува гласа му.

Безспорен факт е, че от доста години България и Румъния не съставляват риск за Съединени американски щати. Добър образец е казусът с Канада, която либерализира визовия режим. Надеждите на двете страни бяха, че новата администрация в Белия дом ще промени нещата, само че обстановката при Байдън остава същата.

Президентът Румен Радев и Доналд Тръмп обсъждаха преди две години облекчаването на визовия режим в Ню Йорк в границите на 74-ата сесия на Общото заседание на Организация на обединените нации.

Очакванията сякаш бяха, че скоро ще има прогрес.  

" Отмяната на визите ще бъде знак, че подхожда на стратегическите ни връзки със Съединени американски щати - връзки на съдружници, сътрудници и другари ", съобщи тогава Радев, изтъквайки, че България извършва всички критерии, залегнали в Програмата на Съединени американски щати за безвизови пътувания като се изключи едно изискване - огромният брой отводи на визи на български жители.

Вашингтон има условия за отпадане на безвизовия режим. Сред тях е и наредбата от 2003 година за продан на информация, обвързвана със случаи на тероризъм. В нея се приканва за основаването на обединен консолидиран лист за наблюдаване за възстановяване на идентифицирането, скрининг и следене на известни или обвинени терористи и техните поддръжници.

Настоява се и за съглашение за продан на биометрични и други данни за предварителна защита, откриване и следствие на интернационална незаконна активност, като България и Румъния са дали отговор на тези условия. 

Междувременно посолството на Съединените  щати в София заяви, че всички претенденти за имигрантски визи, които ще минат на медицински обзор след 1 октомври, ще би трябвало да имат приключена цялостна имунизация с ваксина за COVID-19. 

“Пълна имунизация се дефинира като една или две дози според от употребяваната ваксина. Това условие включва всички претенденти за имигрантски и за годенически визи. Центърът по надзор и предварителна защита на болесттите изисква имунизацията да е утвърдена от Световната здравна организация или от Американската организация по храните и медикаментите. Няма да се изисква имунизация за COVID-19, в случай че претендентът е под най-ниската възрастова граница за съответната утвърдена за приложимост ваксина за COVID-19 ”, се показва в известието.

Каквото и да си приказваме за казуса с визите,

светлина в тунела към този момент не се вижда,

в случай че безпределно мудната Европейска комисия не води някаква свръхтайна дипломация. Което единствено по себе си звучи като анекдот. Така че остава единствено да напомним една от многото резолюции на евродепутатите, в която упорстват за еднообразно отношение към европейските жители:

" Дискриминацията, на която са подложени българите, хърватите, кипърците и румънците, когато пътуват до Съединени американски щати, е неприемлива. Спазвайки главния принцип на взаимност сред членовете на Европейски Съюз, призоваваме Комисията да работи както е открито в европейското законодателство и да внесе предложение за прекратяване на анулацията на визовия режим за жители на Съединени американски щати ”, се споделя в текст от 2017 година.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР