Европейският парламент прие два доклада, в които призовава Съвета на

...
Европейският парламент прие два доклада, в които призовава Съвета на
Коментари Харесай

ЕП призова за историческо помирение между България и Северна Македония

Европейският парламент одобри два отчета, в които приканва Съвета на Европейски Съюз да стартира неотложно договаряния със Северна Македония и Албания за присъединение към Европейски Съюз, изключително в границите на геостратегическия подтекст на съветската инвазия в Украйна.

В отчета за Северна Македония се означават рисковете от възходящата икономическа и енергийна взаимозависимост от Китай и Русия и се предизвестява, че зависимостта от капиталови заеми, финансирани от Китай, усилва уязвимостта на района, заяви БНР.

В документа се приканва за историческо помиряване въз основа на избраната обща история, както е планувано в Договора за другарство, добросъседство и съдействие, сред България и западната ни съседка.

На този декор министър-председателят Кирил Петков се срещна с европейския комисар по съседство и разширение Оливер Вархеи в София, оповестиха от пресслужбата на държавното управление.

Двамата са разискали настоящи въпроси от " европейския дневен ред ".

" Европейската политика в района на Югоизточна Европа и войната в Украйна също бяха измежду тематиките, дискутирани на срещата. В рамките на диалога министър председателят Кирил Петков уточни, че България и отсега нататък ще продължава да има дейна роля за стабилността и просперитета в Югоизточна Европа, оповестяват още от пресслужбата на Министерския съвет ", оповестиха от Министерския съвет.



България е под мощен напън да промени позицията си за Северна Македония и да утвърди преговорната ѝ рамка за Европейски Съюз още през юни, само че към този момент няма публична информация, че това може да стане.

От прессъобщението на Министерски съвет не става какво двамата са говорили по тази тематика.

Тази седмица на аудиенция у нас е и асистент държавният секретар на Съединени американски щати по европейските и евразийските въпроси Карън Донфрид, която е на посещаване у нас.

Преди ден тя се срещна с президента Румен Радев

" България е най-заинтересована от по-бързото започване на договаряния за участие в Европейски Съюз на Република Северна Македония, само че чакаме ясни и безапелационни правнообвързващи механизми и действителни стъпки за премахване на езика на омразата и на систематичните образци за дискриминация на жителите с българско съзнание ", съобщи президентът.

Той добави, че от основно значение за ускоряването на европейския път на РСМ е осъществяването на Копенхагенските критерии за участие в Европейски Съюз, постигането на устойчиви и необратими решения за развиването на двустранните връзки, както и вписването на македонските българи в конституцията на страната наедно с другите елементи от нации, с цел да се подсигуряват техните права.

" По тази тематика в българското общество е образуван необятен консенсус, доказан от Народното събрание, и всяко оттегляне заплашва стабилността в самата страна-член на Европейски Съюз ", уточни още президентът Румен Радев.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР