Европейският парламент прие два доклада, в които призовава настоятелно Съвета

...
Европейският парламент прие два доклада, в които призовава настоятелно Съвета
Коментари Харесай

ЕП призова за историческо помирение между България и Северна Македония

Европейският парламент одобри два отчета, в които приканва настоятелно Съвета на Европейски Съюз да стартира договаряния със Северна Македония и Албания за участие в Общността, изключително в границите на геостратегическия подтекст на войната на Русия в Украйна, съобщи БНР.

В отчета за Северна Македония се означават рисковете от възходящата икономическа и енергийна взаимозависимост от Китай и Русия и се предизвестява, че зависимостта от капиталови заеми, финансирани от Китай, усилва уязвимостта на района. Подчертава се също, че неналичието на начало на договарянията, макар изпълнените от двете страни условия, е подкопало публичното доверие към Европейски Съюз и съставлява сериозна заплаха за политиката на разширение като цяло.

В отчета се приканва за историческо помиряване сред България и Северна Македония въз основа на общата история, както е планувано в Договора за другарство, добросъседство и съдействие.

Същият зов насочи на дебатите нощес и докладчикът за Северна Македония Илхан Кючюк.

" От създалата се обстановка губят всички, губи България, губи Република Северна Македония, губи Европейският съюз. Най-вече обаче губят добросъседските връзки и другарството. Затова предизвиквам двете страни да намерят взаимноприемливо решение, " разгласи евродепутатът от ДПС/ " Обнови Европа ".

Изказалите се евродепутати Андрей Ковачев, Александър Йорданов и Ангел Джамбазки обаче обявиха, че първо Северна Македония би трябвало да даде гаранции за правата на българите в страната, както и да промени позицията си за общото ни минало.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР