Европейският парламент прие днес резолюция, в която заяви, че ще

...
Европейският парламент прие днес резолюция, в която заяви, че ще
Коментари Харесай

ЕП продължава натиска върху Унгария, търси как да блокира 10 млрд евро, отпуснати от ЕК

Европейският парламент одобри през днешния ден резолюция, в която съобщи, че ще оцени опцията да бъде от анулирано решението на Европейската комисия за обезпечаване на над 10 милиарда евро от бюджета на Европейски Съюз за Унгария. Документът бе признат с 345 гласа " за ", 104 " срещу " и 29 въздържали се, предава Българска телеграфна агенция.


Евродепутатите показват мощна угриженост от по-нататъшното подкопаване на демокрацията, върховенството на закона и главните права в Унгария, изключително с неотдавна признат закон, който беше съпоставен с съветския " закон за задграничните сътрудници ", се показва в известие на Екологичен потенциал.

Евродепутатите приканват Европейския съвет да оцени дали Унгария е направила " съществени и трайни нарушавания на европейските полезности " според процедурата по член 7 от контракта за Европейски Съюз.

Според тях отводът на унгарския министър председател Виктор Орбан да поддържа продължаването на помощта от Европейски Съюз за Украйна съставлява " цялостно пренебрежение и нарушаване на стратегическите ползи на Европейски Съюз, и в нарушаване на правилото на откровено съдействие ".

Екологичен потенциал декларира, че ще изследва дали би трябвало да бъдат подхванати правни дейности за анулация на решението на Европейска комисия за отпущането на европейски средства за Будапеща. Отправено е предизвестие, че може да бъдат приложени правни и политически ограничения, в случай че Европейска комисия наруши отговорностите си да пази финансовите ползи на Европейски Съюз.

Екологичен потенциал задава въпроса дали унгарското държавно управление ще може да извършва отговорностите си през втората половина на 2024 година, когато следва да поеме председателството на Съвета на Европейски Съюз. Според евродепутатите е належащо Европейският съвет да вземе ограничения, с цел да се избегне опцията Орбан да оглави тази институция поради предстоящото прибързано отдръпване на Шарл Мишел.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР