Европейският парламент прие днес незаконодателен призив всички държави от ЕС

...
Европейският парламент прие днес незаконодателен призив всички държави от ЕС
Коментари Харесай

Европарламентът: Всички държави от ЕС да одобрят Истанбулската конвенция

Европейският парламент одобри през днешния ден незаконодателен апел всички страни от Европейски Съюз да одобрят Истанбулската спогодба.

Документът бе гласуван с с 500 гласа " за ", 91 " срещу " и 50 въздържали се, посочи пресслужбата на Екологичен потенциал. Евродепутатите приканват Европейски Съюз да се причисли към Истанбулската спогодба и всички страни от Общността да я ратифицират, с цел да се приключи на насилието над дамите.

Екологичен потенциал приканва Съвета на Европейски Съюз неотложно да завърши процеса на одобрение на конвенцията. Отправен е апел към седемте страни от Европейски Съюз, които са я подписали, само че още не са я утвърдили - България, Чехия, Унгария, Литва, Латвия, Словакия и Англия, да сторят това без отсрочване.

Евродепутатите осъждат офанзивите и акциите против конвенцията в някои страни, които са учредени на съзнателно погрешно пояснение и погрешно показване на нейното наличието пред обществото. Те изискват от Европейската комисия да добави битката против учреденото на пола принуждение като приоритет в идната европейска тактика за тъждество сред половете.

Те желаят също от Европейска комисия да показа законопроект за справяне с всички форми на принуждение, учредено на пола, в това число онлайн тормоз и кибернасилие, и приканват насилието против дамите да бъде включено в листата на закононарушенията в Европейски Съюз.

Всички страни в Европейски Съюз би трябвало да обезпечат вярното използване и осъществяване на конвенцията със съответното финансиране и чиновници. Предоставянето на уместно образование за всички експерти, които работят с жертви на принуждение (магистрати, лекари, полицаи), е изключително значимо, се показва в резолюцията. Екологичен потенциал удостоверява поддръжката си за обезпечаване на 193,5 млн. евро за попречване и битка с учреденото на пола принуждение.

Според допитване от 2014 година на Агенцията на Европейски Съюз за главните права, всяка трета жена в Общността е била жертва на физическо и/или полово принуждение след 15-годишната си възраст. Общо 55 на 100 от дамите са били изложени на най-малко една форма на полов тормоз, 11 на 100 - на кибертормоз. Една от 20 дами е била изнасилена, се отбелязва в известието.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР