Европейският парламент прие да включи в дневния си ред за

...
Европейският парламент прие да включи в дневния си ред за
Коментари Харесай

След намеса на Андрей Новаков: ЕП разглежда идеята за 1 минута стандарт за обработка на камионите по границите

Европейският парламент одобри да включи в дневния си ред за тази седмица разглеждане и обществено чуване по петицията на Андрей Новаков за въвеждане на времеви стандарт от 1 минута за обработка на камионите по вътрешноевропейските граници. Заседанието на Комисията по петициите е планувано за четвъртък, 30 ноември, към 11:30 ч. българско време и може да бъде проследено директно в уебстраницата на Европейския парламент с превод на български език.

Това е първият сериозен пробив по пътя към дълготрайно решение на казуса с километричните опашки и чакането с часове и дни на нашите водачи по границите, разяснява Новаков. Стотици петиции се оферират всеки месец на вниманието на Европарламента. Борбата е огромна и фактът, че нашата е утвърдена за обществено чуване, несъмнено е добър знак и крачка в вярната посока.

През февруари евродепутатът Андрей Новаков внесе в Европейския парламент петиция с 44 247 подписа с искане да бъде въведен общоевропейски норматив от приблизително 1 минута за обработка на тежкотоварни коли на вътрешноевропейските граници. Инициативата на българския евродепутат от ЕНП / ГЕРБ идва в отговор на честите тапи на Граничен контролно-пропусквателен пункт и километричните опашки от камиони, породени от дългото време за очакване и закъсненията, свързани с инспекции и надзор на транспортните средства.

Новаков започва подписката през лятото на 2022 година след следващата рецесия с блокирани камиони на граничния пункт  Русе - Гюргево. Събирането на подписите лиши шест месеца и бе извършено на територията на цялата страна. В текста на петицията се акцентира, че километричните тапи оказват негативно влияние и върху действието на вътрешния пазар на Европейски Съюз, попречват напредването сред държавите-членки, компрометират здравето и изискванията на труд на водачите.

Андрей Новаков е евродепутат за втори следващ мандат. Сектор „ Транспорт “ заема значимо място в работата му, като в годините до момента той се ангажира трайно със отбрана на националния интерес и позицията на българските водачи в дебата за европейското законодателство „ Пакет Мобилност “. Новаков е също координатор на ЕНП в Комисията по районно развиване и взе участие в още три парламентарни комисии - Комисията по бюджети (BUDG), Комисията по превоз и туризъм (TRAN), и Комисията по бюджетен надзор (CONT).


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР