Европейският парламент поиска днес правото на аборт да бъде вписано

...
Европейският парламент поиска днес правото на аборт да бъде вписано
Коментари Харесай

ЕП поиска включването на правото на аборт в Хартата на основните права на ЕС

Европейският парламент изиска през днешния ден правото на аборт да бъде вписано в Хартата на главните права на Европейския съюз, след слагането му под въпрос в Съединените щати.

Решението на евродепутатите беше взето с 324 гласа „ за “, 155 „ срещу “ и 38 „ въздържали се “ по време на сесията им в Страсбург, заяви Франс прес.

Според сегашните контракти на Европейски Съюз включването на правото на аборт изисква единогласие от всички държави-членки, въпреки че все още 27-те са разграничени по тематиката. По тази причина евродепутатите желаеха Съвета също по този начин да разиска и преразглеждане на договорите за отпадането на правилото за единогласие.

Тези дейности на Европарламента бяха съпроводени с следващото твърдо наказание на „ отстъплението от правата на дамите и на други здравни, полови и репродуктивни права в Съединените щати и някои страни-членки “, показва Агенция Франс Прес. В края на месец юни, Върховният съд на Съединени американски щати анулира федералната юридическа гаранция на правото на аборт в страната, с което остави на 50-те американски щата сами да се произнесат по този въпрос.

Още през януари, преди шока, подбуден от решението на американския Върховен съд, в границите на френското председателство на Европейски Съюз президентът на Франция Еманюел Макрон пожела правото на аборт да бъде вписано в Хартата на главните права на блока. Нещо повече, неговата партия и държавното управление са в развой на вписването на правото на аборт във френската конституция.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР