Европейският парламент подкрепи с 522 гласа “за, 27 “против и

...
Европейският парламент подкрепи с 522 гласа “за, 27 “против и
Коментари Харесай

ЕП одобри Илиана Иванова за еврокомисар от България

Европейският парламент поддържа с 522 гласа “за ”, 27 “против ” и 51 въздържали се при скрито гласоподаване Илиана Иванова за идващ еврокомисар от България.   След днешното гласоподаване в Страсбург следва Иванова да бъде назначена с поддръжката на Съвета на Европейски Съюз, оповестява Българска телеграфна агенция.

Предвижда се тя да заеме поста на еврокомисар по нововъведенията, научните проучвания, културата, образованието и младежта до края на мандата на Европейска комисия идната есен.   Постът беше освободен по-рано тази година от Мария Габриел, която беше определена за вицепремиер и министър на външните работи, и за ротационен министър-председател.

  Илиана Иванова изрази очакване процедурата по назначението й като еврокомисар да завърши идната седмица. Тя означи, че в идващите дни следва да подаде оставка като представител на България в Европейската счете палата в Люксембург.

Благодари на евродепутатите за поддръжката и признанието. Специално желая да благодаря на евродепутатите от българската делегация - на всички евродепутати от всички политически групи, които оказаха подпомагане при подготовката ми, съобщи тя пред български публицисти в Страсбург. Гордея се, че толкоз добре можем да работим дружно, добави тя.

Задачите са доста, а няма доста време. Има недостиг от към 100 милиарда евро годишно във финансирането на нововъведенията в Европейски Съюз, в случай че би трябвало да достигнем задачата от три % от Брутният вътрешен продукт. Съединени американски щати, Япония, Китай и Южна Корея са пред нас. Трябва да притеглим задоволително частно финансиране, уточни Иванова във връзка бъдещите си отговорности в Европейската комисия.

България към момента е в дъното на класацията, само че се вършат старания. Ще положа всички старания подхванатите ограничения да дадат резултат и да помогнем на нашите откриватели, научни центрове и университети да наваксат това закъснение. Имам предпочитание още до края на месеца да пътувам до България, да се срещна с всички институции и отрасловите министри, със заинтригуваните от бранша учебни заведения, научно-изследователски центрове, добави тя.
 
По мотив наводненията у нас Иванова означи, че Европейски Съюз има опция да помогне по механизма за гражданска отбрана. Тя означи, че всяка страна сама взема решение по кое време и по какъв начин да изиска помощ.

В отговор на въпрос Иванова изрази вяра скоро Европейска комисия да дефинира титуляр на поста началник на представителството си в София. Тя изрази вяра това да стане допустимо най-скоро.

Илиана Иванова е родена през 1975 година в Стара Загора.

През 1998 година придобива бакалавърска степен по Международни стопански връзки в Икономически университет във Варна. Година по-късно получава магистърска степен по Международни стопански връзки в същия университет. През 2004 година придобива магистърска степен по интернационален мениджмънт в Университета „ Тъндърбърд “ в Аризона, Съединени американски щати.
 
Професионалният й път стартира през 1999 година като координатор за интернационалните финансови институции в Министерство на земеделието и храните на България. Заема тази служба до 2002 година
 
В интервала 2004 - 2006 година е анализатор в банки и финансови институции в Далас и Аризона, Съединени американски щати.
 
От 2007 до 2009 година е общински консултант в Столичния общински съвет, определена от ГЕРБ.
 
В интервала 2009 – 2012 година е член на Европейския парламент, определена е за заместник-председател на Комисията по бюджетен надзор.

Илиана Иванова встъпва в служба като член на Европейската счете палата на 1 януари 2013 година

От 21 септември 2016 година е началник на Одитен състав II, профилиран в региона на политика „ Инвестиции за доближаване, напредък и приобщаване “.
 
От 2022 година досега Иванова е ръководител на Комитета за надзор на качеството в ЕСП. Тя е виновен докладчик за одити в региона за оценка на образованието, финансирано от европейски политики, младежката претовареност, самодейността Индустрия 4.0 и цифровите нововъведения в Европа. Председател е на Комитета за надзор на качеството, отговарящ за контрола върху всички одити, свързани с Плановете за възобновяване и резистентност.
 
Владее британски, френски, немски и съветски език.
 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР