Европейският парламент подкрепи днес предложение на Съвета на ЕС за

...
Европейският парламент подкрепи днес предложение на Съвета на ЕС за
Коментари Харесай

ЕП гласува частичен достъп на България и Румъния до Шенгенската визова система

Европейският парламент поддържа през днешния ден предложение на Съвета на Европейски Съюз за даване на България и Румъния на непълен достъп до визовата база данни на Шенгенската осведомителна система.

Решението, което официално би трябвало да утвърдено и от Съвета на Европейски Съюз, обезпечава достъп на двете страни да ревизират информация във визовата система, без да могат да вкарват, променят или трият данни.

Днешното гласоподаване в Европарламента няма директна връзка с приемането на България и Румъния в Шенген. То е подбудено от чисто процедурни съображения, свързани с въвеждането на непрекъснатите инспекции по външните граници на Европейски Съюз на всички преминаващи, без значение от техния генезис.

 Съветът на Европейски Съюз одобри заключението, че България и Румъния са изпълнили всички условия, с цел да станат част от Шенгенското пространство още през 2011. В началото на новия политически сезон, ръководителят на Европейска комисия, Жан-Клод Юнкер насочи явен апел, че е врема двете балкански страни най-накрая да бъдат признати в шенгенското пространство, само че срещна пряк отпор от някои страни, изключително от Холандия. За да се причислят двете страни към Шенген, е належащо единомислещо гласоподаване в Съвета.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР