Европейският парламент отхвърли спорната реформа на авторското право в ЕС,

...
Европейският парламент отхвърли спорната реформа на авторското право в ЕС,
Коментари Харесай

Европейският парламент отхвърли реформата за авторското право

Европейският парламент отхвърли противоречивата промяна на авторското право в Европейски Съюз, съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

От 627 евродепутати, които през днешния ден участваха в пленарната зала в Страсбург срещу текста се оповестиха 318 от тях, а за - 278. 31 депутати се въздържаха от гласоподаване.

Сред критиците на промяната бяха интернет колоси и специалисти като създателя на Уикипедия Джими Уелс, изобретателя на международната мрежа Тим Бърнърс-Лий, експертът по мрежова индиферентност Тим Ву, Винт Сърф, считан за един от бащите на интернет и други, напомня Ройтерс. Агенцията показва, че измежду бранителите на промяната бяха медийни компании и създатели, като Пол Маккартни. Срещу промяната се оповестиха бранители на свободите в интернет, добавя Франс прес.

Това гласоподаване значи, че Екологичен потенциал не може към момента да стартира договаряния за промяната със страните членки и с Европейската комисия. Текстът би трябвало още веднъж да бъде разискван от депутатите, преди да бъде подложен на ново гласоподаване през септември.

" Днешното гласоподаване е победа за демокрацията ", се споделя след вота в изказване на групата ГАФА, сплотяваща интернет колосите Google, Епъл, Facebook и Амазон.

Много мощно лобиране от няколко месеца съпътства тази промяна, противопоставила основателите на наличие от целия свят (кино, медии и музика) и цифровите колоси и бранителите на свободата в интернет. Основната цел на промяната, препоръчана през септември 2016 година от Европейска комисия, е да модернизира авторското право в ерата на цифровата гражданска война. Последното законодателство по въпроса датира от 2001 година Идеята на промяната е да задължи платформи като ЮТюб да възнаграждават по-добре основателите на наличие. Текстът правеше платформите виновни и за наличието, което качват в интернет техните консуматори.

В знак на митинг Уикипедия, която се опасява, че директивата с промяната ще ограничи онлайн свободата, не беше налична в най-малко три страни през вчерашния ден.

Директивата планува и основаването на ново " сродно право " за издателите на печатни издания и на организациите. То ще даде опция да се заплаща на вестниците, списанията и на осведомителните организации, когато тяхната продукция се употребяват наново онлайн.

Според групата ГАФА, както съгласно европейски депутати либерали и еколози, а и съгласно адвокати, този план ще благоприятства най-известните прес групи в ущърб на самостоятелните медии и на започващите компании, като това ще е съпровождано и от риск за понижаване на свободата на слово
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР