Европейският парламент отхвърли с голямо мнозинство искането на главния прокурор

...
Европейският парламент отхвърли с голямо мнозинство искането на главния прокурор
Коментари Харесай

Европарламентът отказа да свали имунитета на Елена Йончева

Европейският парламент отхвърли с огромно болшинство настояването на основния прокурор Иван Гешев за лишаване на депутатския имунитет на Елена Йончева. нощес 418 евродепутати от 693-ма поддържаха отчета на френския евродепутат Жил Льобретон, който, че настояването на Гешев няма юридическа основа и преследва политически цели. 264-ма евродепутати го поддържаха, а 11 се въздържаха.

Елена Йончева бе предпазена аргументирано от крайнодесния Льобретон, който е от Националния общ брой на Марина Льо Пен, написа. Това значи че евентуално политическата картина на вота е била пъстра и не е следвала класическото разделяне на ляво и дясно.

Докладчикът показва основния недостатък на настояването, отправено от Гешев, като употребява латинския термин fumus persecutionis (преследване зад димна завеса), което значи някой да бъде преследван със замаскирани цели. Европарламентът дава единодушие за лишаване на имунитет, единствено когато задачите са чисто юридически и добре обосновани. От отчета проличава, че Гешев е преследвал политически цели, а не както твърди " снемане на имунитета на Елена Йончева по отношение на следствие за закононарушение по член 253, параграф 5 по отношение на параграф 1 от Наказателния кодекс (изпиране на пари) ".

Льобретон вижда следния недостатък в позицията на основния прокурор: " досъдебното произвеждане е стартирано против нея (Йончева) едвам на 31 август 2018 година, т.е. в миг, когато нейната политическа ангажираност към този момент е станала добре известна, до момента в който твърдяното нарушаване е станало през 2010 година, както и че сходно закъснение на дейностите не е обосновано по безапелационен метод ". Това значи, че Гешев не се е стремил да приложи закона против осъществено закононарушение, а е имал за цел да удари политическо лице, което се е изявило като конкурент на тогавашната власт ( " правосъдното произвеждане беше стартирано след сигнал от двама депутати, т.е. политически съперници на Елена Йончева " ).

Политическата конспирация на Гешев е разобличена и по отношение на държанието на някогашния министър председател Бойко Борисов, тъй като са представени " документите, предоставени на Европейския съд по правата на индивида, (които) разкриват, че телефонен диалог по отношение на образуването на наказателно произвеждане против Елена Йончева е бил оповестен на 12 юни 2020 година от няколко български електронни медии, и (...) експертен отчет, прибавен към преписката, стига до извода, че един от гласовете е този на българския министър-председател ".

Всичко това, а и други изброени обстоятелства пораждат съгласно докладчика " съществени подоздрения по отношение на вероятно желание да се навреди на политическата активност на Елена Йончева, и по-специално на нейната активност като член на Европейския парламент, като в този случай фактът, че производството е формирано преди избирането ѝ за член на Екологичен потенциал не е задоволителен, с цел да разсее съмнението ". Крайният извод в документа е, " че в сегашния случай може да се допусна съществуването на fumus persecutionis ". Поради което Европарламентът " взема решение да не снеме имунитета на Елена Йончева ".

" Благодаря на членовете на Комисията по правни въпроси за времето и вниманието, което отделиха на моя проблем. Никога не съм поставяла под подозрение тяхната подготовка и опит при решаването на сходни случаи ", сподели Елена Йончева. Тя посочи, че правилникът на Европейския парламент не планува независимо, персонално отричане от имунитет от страна на самия евродепутат. " Европейските депутати нямат обособен имунитет – смята се, че той е общ за Екологичен потенциал и нормално се преценя дали свалянето във всеки съответен случай ще се отрази на активността на Народното събрание като цяло ", разясни Елена Йончева. В сегашния мандат на Европейския парламент от всички поискани имунитети има единствено още един отритнат случай – европейските депутати резервираха имунитета на някогашния министър-председател на Белгия Ги Верхофстад.

Окончателното решение идва повече от две години откакто през 2019 година тогавашният основен прокурор Сотир Цацаров инициира процедурата. Неговият правоприемник Иван Гешев обаче не отдръпна настояването и продължи да го поддържа. През това време членовете на Комисията по правни въпроси детайлно разгледаха проблема и показаха мнението си в края на януари т.г. В комисията има евродепутати на повече от 10 страни членки. Решението не предстои на обжалване.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР