Европейският парламент осъди расизма и подкрепи протестите за права на

...
Европейският парламент осъди расизма и подкрепи протестите за права на
Коментари Харесай

Брюксел подкрепя протестите срещу расизма в САЩ

Европейският парламент осъди расизма и поддържа митингите за права на чернокожите хора в Съединени американски щати. В края на май афроамериканецът Джордж Флойд умря в развой на задържане от полицейски чиновници на улица в гр. Минеаполис, Съединени американски щати. Неговата гибел и други сходни случаи провокираха вълна от митинги, някои от които насилствени, против расизма и полицейската грубост в Съединени американски щати и по света.

Европарламентът разиска на 17 юни расизма и насилието, с които се сблъскват хората от африкански генезис и други малцинства. В началото на пленарната сесия евродепутатите уважиха с минута безмълвие паметта на Джордж Флойд, след което ръководителят на Екологичен потенциал Давид Сасоли даде думата на чернокожата депутатка Пиерете Херцбергер-Фофана (Зелени/ЕСА, Германия). Тя описа по какъв начин е станала жертва на полицейска грубост в Белгия, когато взема решение да снима случай сред служители на реда и група чернокожи на брюкселската Гара Север.

“Мисля, че би трябвало да предприемем доста ограничения, с цел да защитим доста хора, които не участват тук и не са съумели да се измъкнат от полициейското принуждение ", сподели Пиерете Херцбергер-Фофана.

Расизмът в Европа

Председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен призна за съществуването на расизъм в Европа.

“Като общество ние би трябвало да погледнем действителността в очите. Трябва да се борим безмилостно с расизма и дискриминирането - забележимата дискриминация, несъмнено, само че и по-трудно доловимата... в правораздаването и правораздаването, на трудовия пазар и на пазара на парцели, в образованието и опазването на здравето, в политиката и миграцията”, уточни тя.

Херман Терч (ЕКР, Испания) посочи, че расизмът и омразата съществуват и в Европа, макар че актуалният спор е основно за ситуацията в Съединени американски щати.

Алис Кунке (Зелени/ЕСА, Швеция) сподели: “Трябва да изпратим явен сигнал на Съединени американски щати, само че и да почистим личния си дом. Този Парламент и Комисията ще дефинират дали Европейски Съюз ще направи крачка напред, с цел да сътвори стабилно общество, което не изоставя никого. Не може да има място за расизъм и дискриминация ".

Юнус Омаржи (ЕОЛ/СЗЛ, Франция) уточни, че “европейската история постоянно се е движела като махало сред варварството и цивилизацията” и подсети за епохата на завоеванията, за робството, колонизацията и Холокоста. Той прикани за ограничения както против расовото, по този начин и против общественото неравноправие в Европа.

Сузана Чекарди (ИД, Италия) разкритикува случаите на разграбване и нанасяне на вреди на исторически скулптури. “Освен расизма, има друга зараза, която се популяризира из света. Това е епидемията на незнание и нелепост на тези, които желаят да заличат личната си история”.

Дачиан Чолош (Обнови Европа, Румъния) повдигна въпроса дали европейските институции отразяват разнообразието на Европейски Съюз. “Ние би трябвало да допринесем за построяването на приобщаващо общество, като стартираме с това да сме по-приобщаващи самите ние. И когато дадем образец, можем да желаяме от други да съблюдават този принцип ".

Изабел Визлер-Лима (ЕНП, Люксембург) съобщи, че бруталната гибел на Джордж Флойд е предиздвикала доста хора да се надигнат против расизма и полицейското принуждение. “Това многоцветно придвижване дава вяра на доста младежи за бъдещето”.

“Наш дълг е да изкореним скрития расизъм в нашите градове”, сподели Ираче Гарсия Перес (С&Д, Испания) и прикани за прогрес в Съвета по приемането на Директивата против дискриминирането, която би дала повече законодателни принадлежности на Европейски Съюз за слагане на завършек на расизма в Европа.

“Нека заявя ясно и високо, че ние сме съпричастни с жертвите на расова дискриминация по света. Животът на чернокожите в действителност има значение и систематичният расизъм и дискриминация нямат място в нашето общество”, уточни Николина Бърняц от името на хърватското прредседателство на Съвета.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР