Европейският парламент окончателно прие Директива за авторските права в Единния

...
Европейският парламент окончателно прие Директива за авторските права в Единния
Коментари Харесай

Евродепутатите приеха цензуриращите филтри в YouTube и социалните мрежи

Европейският парламент дефинитивно
одобри Директива за авторските права в Единния дигитален пазар с 348 гласа „ за “ 274 гласа „ срещу “.

Това на процедура задължава доставчиците на интернет услуги да филтрират наличието, което потребителите споделят или съхраняват чрез техните услуги. " Филтърът за цензура " би засегнал платформи за шерване на видеоклипове като YouTube, Dailymotion или Vbox7, блогове, обществените мрежи Twitter и Фейсбук, платформи за шерване на документи като Dropbox и Гугъл Drive, както и всяка друга услуга, която разрешава на потребителите си да качват наличие.
Предложенията за изтриване на ния член 13 не бяха поени на гласоподаване.

Съгласно член 11, в случай че в цифрова среда снабдител на услуга употребява авторско произведение " от пресата " с комерсиална цел т.е. печели пари от това, то първичният създател има право да изиска възнаграждение . Промяната стана известна като " заплащане за прилагане на линкове ". Изрично обаче се показва, че няма право на възнаграждение, в случай че става въпрос единствено за позоваване на информация посредством хипервръзка.

" Директивата ще заплаши онлайн свободата и ще наложи нови филтри, бариери и забрани за достъп до мрежата ", обявиха преди време от испанския офис на Wikipedia.

Споделянето на новинарски публикации е особено изключено от обсега на директивата и може да се прави тъкмо както преди. Същото важи и за качването на творби с нетърговска цел в онлайн енциклопедии като Wikipedia или софтуерни платформи с отворен код като GitHub.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР