Европейският парламент одобри с 490 гласа създаването на програма "Правосъдие"

...
Европейският парламент одобри с 490 гласа създаването на програма "Правосъдие"
Коментари Харесай

Емил Радев: Нова програма Правосъдие за по-ефективни правосъдни системи в ЕС

Европейският парламент утвърди с 490 гласа основаването на стратегия "Правосъдие " за интервала 2021-2027, чийто докладчик от страна на групата на ЕНП бе българският евродепутат от ГЕРБ Емил Радев. Програмата има за цел да подкрепя правосъдното съдействие по гражданскоправни и наказателноправни въпроси в Европейски Съюз, да предизвиква успеваемостта на националните правосъдни системи и да улеснява ефикасния достъп до правораздаване за всички жители, оповестиха от пресцентъра на ГЕРБ.

По-конкретно, стратегия "Правосъдие " ще обезпечава финансиране за действия за повишение на осведомеността и възстановяване на познанията по отношение на политиките и правото на Европейския съюз, както и за образования и продан на положителни практики сред правосъдните системи в другите държави-членки.

Програмата ще разреши още създаването и поддръжката на принадлежности за електронно правораздаване, за възстановяване на успеваемостта на правосъдните системи и тяхното съдействие, включително посредством трансгранична действеност на системи и приложения.

Тя ще подкрепя също по този начин действия за обезпечаване на ефикасен достъп до правораздаване за всички жители и даването на ефикасна правна отбрана.

Не на последно място, стратегия "Правосъдие " ще спомогне развиването на потенциала на основни мрежи на европейско равнище за правосъдно съдействие.

Основни бенефициенти по програмата са магистрати и правосъдни чиновници, както и цивилен организации, работещи в областта на достъп до правораздаване.

След Европейските избори, предстоят договаряния по финансовия пакет по стратегия "Правосъдие ", като упования бюджет за идващите седем години възлиза на към 300 милиона евро.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР