Европейският парламент одобри резолюция, с която подкрепя България и Румъния

...
Европейският парламент одобри резолюция, с която подкрепя България и Румъния
Коментари Харесай

ЕП подкрепи призив за влизането на България и Румъния в Шенген

Европейският парламент утвърди резолюция, с която поддържа България и Румъния да бъдат признати в Шенген , предадоха международните организации.
В гласуването в Страсбург участваха 659 евродепутати, от които 514 поддържаха документа, 107 бяха срещу, а 38 се въздържаха.
Екологичен потенциал настоятелно приканва във допустимо най-кратък период Съветът на Европейски Съюз да вземе неотложно решение за премахването на инспекциите по вътрешните сухопътни, морски и въздушни граници на България и Румъния.
Това е петият апел на Екологичен потенциал от 2011 година насам в тази посока. Засега Съветът на Европейски Съюз не реализира нужното единогласие за приемането на двете страни в пространството без гранични инспекции.
В резолюцията, направена от евродепутата Сергей Станишев, се регистрира, че отлагането на решението вкарва изкуствено разделяне в Европейски Съюз и способства за възхода на популизма и национализма в цяла Европа. В разискването на документа нощес в заседателната зала на Екологичен потенциал отсъстваше представител на Съвета на Европейски Съюз .
" Странно е, че в дебата не взе участие представител на Съвета на Европейски Съюз - институцията, към която този отчет е ориентиран, макар обещанието на австрийското държавно управление това да влезе в дневния ред в това полугодие ", означи Станишев.
По неговите думи в продължение на седем години Съветът е в нарушаване на европейските правила, като не приема решение по всевъзможни аргументи.
Станишев дефинира като нечестни опитите въпросът за разширението на Шенген да се обвързва с наблюдението по механизма за съдействие и инспекция на Европейската комисия.
" През последните години се прокрадва и постанова компромис за нов вид отчасти участие в Шенген - единствено по въздух и море, като за неопределен срок се отсрочи свободното пътешестване през сухопътни граници. Това опонира на здравия разсъдък и европейските правила ", уточни той.
Според него сходно отчасти приемане на двете страни би основало рисков казус, който не трябва да бъде допускан. По неговите думи инспекциите по границите водят до стопански загуби и пропуснати изгоди, а поетапното им отпадане ще затвърди двойния стандарт.
„ Времето за общи приказки изтече. Срамота е, че представителите на Съвета отсъстват от дебата, тъй като няма какво да кажат. Говорим за ориста на 30 милиона европейци.
Всеки път, когато идват в Шенген, българите и румънците се усещат като второ качество жители. Думите бяха заместени от безучастие, това е главната причина за гражданското неодобрение “, заключи Станишев.
Еврокомисарят по образованието, културата, младежта и спорта Тибор Наврачич също съобщи, че България и Румъния са подготвени за пространството за свободно придвижване, само че напомни, че окончателната дума е на Съвета, който би трябвало да гласоподава единомислещо за приемането им.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР