Европейският парламент одобри разширяването на правомощията на Службата за подкрепа

...
Европейският парламент одобри разширяването на правомощията на Службата за подкрепа
Коментари Харесай

Европарламентът одобри създаването на агенция за бежанците

Европейският парламент утвърди разширението на пълномощията на Службата за поддръжка в региона на убежището, която ще прерасне в европейската организация за бежанците по силата на промяната на политиката за миграция след вълната от 2015 година, когато в Европа пристигнаха съвсем 2 млн. бежанци и мигранти.

Според новите пълномощия организацията ще дава оперативна и техническа помощ на страните членки за идентифицирането и регистрирането на жители на трети страни, искащи протекция от Европейски Съюз. Тя ще бъде натоварена и с създаването на оперативни стандарти, разбори и насоки, както и с образование по въпроси, свързани с убежището.

Елена Йончева, която води договарянията от името на Народното събрание със страните членки, назова приемането на компромиса от евродепутатите " исторически миг за промяната на общата европейска система за леговище, като основава първия конструктивен детайл на една нова система ".

Според нея новата организация, която ще бъде основана на мястото на настоящия европейски офис за убежището EASO, " ще бъде в положение да се заеме с новите провокации, пред които е изправен Европейски Съюз, и да даде съответна поддръжка на страните членки, с цел да се реализира смяна на място ".

По искане на Европарламента организацията ще назначи чиновник за главните права, който ще дава отговор за новосъздадения механизъм за подаване на тъжби.

Агенцията ще сътвори запас от 500 национални специалисти в региона на убежището, които могат да бъдат мобилизирани бързо като членове на екипи за поддръжка в региона на убежището дружно с специалисти на Агенцията и да дават оперативна помощ на място. Според квотния модел на систематизиране на България се падат 8 от тези специалисти.

От 31 декември 2023 година организацията ще следи по какъв начин страните членки ползват другите аспекти на общата система за леговище на Европейски Съюз. Този мониторинг може да включва да вземем за пример инспекция по какъв начин се ползват критериите за оценка на нуждата от протекция и типа на закрилата, предоставена на претендентите, в това число спазването на главните права, гаранциите за протекция на детето, спазването на процедурните защитни ограничения и изискванията за престояване.

Пълноценната система за наблюдаване и наредбите по отношение на потенциала и готовността на страните членки в обстановки на несъразмерен напън върху техните системи за даване на леговище ще влязат в действие след замяната на сегашния Дъблински правилник.

Пленарната сесия поддържа съглашението с страните членки с 396 гласа " за ", 92 гласа " срещу " и 73 гласа " въздържал се ". След като бъде публично признато от съвета, то ще бъде оповестено в Официалния вестник на Европейски Съюз и ще влезе в действие на двадесетия ден след обнародването му.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР