Европейският парламент обсъди тази вечер по искане на групата на

...
Европейският парламент обсъди тази вечер по искане на групата на
Коментари Харесай

Евродепутатите обсъдиха ареста на Борисов

Европейският парламент разиска довечера по искане на групата на Европейската национална партия (ЕНП) случая със задържането за 24 часа през март на ръководителя на ГЕРБ Бойко Борисов  Бойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г, заяви Българска телеграфна агенция.

Председателят на на групата на ЕНП Манфред Вебер съобщи, че Борисов бе арестуван от българската полиция, без против него да бъде повдигнато обвиняване, без намесата на прокурор и в отсъствието на правно съображение.

Това беше нелегално нарушение на правилото за господство на закона в България и в Европейски Съюз, добави Вебер.

По неговите думи публицистите били поканени да снимат Борисов с пропагандна цел.

,,Две правосъдни инстанции осъдиха дейностите на държавното управление. Решително осъждаме тези дейности и поддържаме Борисов``, разгласи Вебер.

Евродепутатът Йерун Ленарс (ЕНП) определи задържането на Борисов като скандално и нелегално.

Цветелина Пенкова (БСП) от името на Социалистите и демократите (СД) означи, че днешното разискване е свикано в ЕП три седмици преди предварителните избори в България.

Оценката за днешния спор е еднопосочна - корист от страна на ЕНП и ГЕРБ с престижа и пълномощията на Екологичен потенциал. Това е неприемлив опит за внушения и вмешателства в политическите процеси, заключи тя.

Илхан Кючюк (ДПС) от името на групата " Обнови Европа " съобщи, че злоупотребата с правото не стартира с този случай.

,,Нарушаването на Конституцията и законите се трансформира в норма в последните месеци``, добави Кючюк и приказва за случаи, свързани с тъжби против активността на полицията у нас при последните избори.

Гунар Бек (Идентичност и демокрация) уточни, че Борисов бе арестуван по съмнение в корупция, само че прокуратурата и съдът решиха, че няма задоволително доказателства. Той попита за какво против България не бъде подхваната процедура по член 7 от контракта за Европейски Съюз, както бе направено във връзка с Унгария и Полша. 

Клеър Дейли (Левите) означи, че ЕНП не се е интересувала от върховенството на закона в България до промяната на ръководството (на ГЕРБ).

,,Проблемите на България с върховенството на закона и корупцията не са изчезнали``, добави тя.

Дейли дефинира като опит за политически маневри това, че въпросът с Борисов се разисква от Екологичен потенциал, с цел да се окаже въздействие преди идните нови предварителни парламентарни избори у нас в интерес на ГЕРБ.

,,Това е жалко``, разяснява тя и изрази очакване ЕНП да ревизира данните, изнесени от Васил Божков за подкупи за държавното управление на Борисов.

Андрей Ковачев (ГЕРБ/ЕНП) попита дали е било инцидентно, че Борисов е бил арестуван в деня, в който изразил поддръжка за изпращането на военна техника в Украйна. По неговите думи някогашният министър председател Кирил Петков е опетнил името на Европейската прокуратура, като го е намесил в тази ситуация с Борисов.

Правителството на Петков прокарваше най-проруската, прокремълска политика в България, сподели Ковачев.

Хуан Агилар (СД) изрази вяра, че в случай че в тази ситуация е била позволена неправда, тя ще бъде регистрирана от българските институции.

Рамона Стругариу ( " Обнови Европа " ) уточни, че евродепутатите обсъждат Борисов, до момента в който през 2020 година Екологичен потенциал одобри резолюция за България и там написа, че злоупотребите с европейските фондове в страната се множат и някои от подозренията за част от случаите засягат министър-председателя.

,,Борисов тогава бе на власт``, напомни тя.

Иво Христов (БСП/СД) съобщи, че 18 дни преди парламентарните избори в България Екологичен потенциал услужливо провежда спор по проблем, който от дълго време бе затворен от българския съд.

Правата на задържания водач на ГЕРБ бяха приети и предпазени. Не по този начин стои въпросът с правата на милионите български жители, ощетени от корупцията и беззаконието, добави той.

Емил Радев (ГЕРБ/ЕНП) настоя с безапелационна непоносимост на всички институционални равнища и на обществото да се противодейства на полицейщината и произвола. Андрей Новаков (ГЕРБ/ЕНП) разяснява, че изходът от случая с Борисов е посочил, че България е правова страна. Според Новаков Борисов е " платил цена ", че поддържа Украйна и осъжда Русия.

Еврокомисарят по правораздаването Дидие Рейндерс съобщи, че Европейската комисия няма роля да се меси в следствия в обособените страни и това е работа на националните управляващи, при съблюдаване на правата на обвинените.

Българският съд е открил нарушаване на закона в този случай и е постановил решение за анулация на заповедта за задържане, разясни Рейндерс.

Той означи, че българските управляващи са дали обещание на Европейска комисия да подхващат ограничения за отчетност на основния прокурор и за контрол над прокурорските отводи за формиране на следствие, с цел да получат достъп до средствата от Европейски Съюз. Еврокомисарят припомни оценките от най-новия отчет на комисията за върховенството на закона, в който са отправени рекомендации, свързани с независимостта на магистратите и регистрира неналичието на дефинитивни присъди против корупцията по високите управнически нива у нас.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР