Европейският парламент и страните членки на ЕС постигната тази нощ

...
Европейският парламент и страните членки на ЕС постигната тази нощ
Коментари Харесай

Брюксел модернизира Пакта за стабилност: Изискването за дефицит 3% и дълг - 60% от БВП, не се спазва

Европейският парламент и страните членки на Европейски Съюз реализирана тази нощ съглашение за промяна на бюджетните правила на съюза. Целта е да бъде обезпечено оздравяването на държавните финанси и по едно и също време с това да бъдат непокътнати вложенията, съобщи Франс прес, представен от Българска телеграфна агенция.

Мярката, обсъждана повече от две години, е подложена на критика поради огромната си трудност, а леви евродепутати я дефинират като инструмент за налагане на строги икономии в Европа.

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обаче изрази през днешния ден удовлетворение от постигнатата договореност.

" Приветствам политическото съглашение за нашата амбициозна промяна на икономическото ръководство на Европейски Съюз ", написа Фон дер Лайен в обществената мрежа " Екс ". Тя изрази убеденост, че мярката ще допренесе " за една конкурентна и обективна европейска стопанска система ", като се аргументира, че " новите правила ще разрешат на страните от Европейския съюз да влагат в своите активи, като в същото време консолидират държавните си финанси ".

Притиснати от времето, договарящите реализираха съглашението след 16 часа полемики. Предвид процедурните забавяния, беше безусловно належащо промяната да бъде контрактувана, с цел да може да бъде гласувана от Европейския парламент тази пролет преди изборите за възобновяване на състава му през юни, показва Агенция Франс Прес.

Споразумението ще разреши на страните от Европейски Съюз да приложат новите правила при правенето на своите бюджети още за идната година.

Реформата има за цел да модернизира датиращия от края на 90-те години на предишния век Пакт за непоклатимост, който лимитира бюджетния недостиг и държавния дълг на всяка страна членка надлежно да 3 % и 60 % от нейния БВП. Смятана за прекомерно фрапантна, тази рамка по този начин е не бе спазвана действително и е считана за остаряла, отбелязва Агенция Франс Прес.

Въпреки че удостоверява тези емблематични съотношения, промяната разрешава по-голяма еластичност при нужда от корекции при положение на прекомерно огромен бюджетен недостиг. По-конкретно тя обезпечава на страните по-широко поле за маневриране, с цел да подсигуряват устойчивото ниво на своите задължения, като им дава повече време, в случай че подхващат промени и вложения.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР