Европейският парламент и Съветът на ЕС постигнаха във вторник ключово

...
Европейският парламент и Съветът на ЕС постигнаха във вторник ключово
Коментари Харесай

Влизаме в Шенген през задния вход?

Европейският парламент и Съветът на Европейски Съюз реализираха във вторник основно съглашение за реформиране на разпоредбите на шенгенското пространство. Реформата има за цел да поддържа свободното придвижване в границите на Шенген, да се изяснят разпоредбите и да се понижи честотата, с която страните възвръщат граничния надзор.

Това съобщи euractiv.bg.

Споразумението е основно за България и Румъния, чието пълноправно присъединение към Шенген бе блокирано от Австрия с настояването първо да се организира промяна на разпоредбите на зоната за свободно придвижване.

Сега, когато това към този момент е реалност, ветото на Виена може и да падне.

Съгласно новите правила шенгенските страни ще могат да отговорят на сериозна опасност за публичния ред или вътрешната сигурност, включваща тероризъм или проведена престъпност, като разрешат използването на краткотраен граничен надзор.

Срокът за еднократно връщането на граничния надзор ще бъде две години, като има алтернатива за в допълнение удължение с най-вече една година.

В случай на изключителна обстановка в региона на публичното здраве, както беше по време на пандемията,

Европейска комисия може да позволи връщане на граничния надзор за интервал от шест месеца.

Въвежда се нова процедура, когато една страна е уведомила другите за желанието си да възвърне граничния надзор. В този случай Европейската комисия може да инициира договаряния сред тази страна и нейните съседи.

Като опция на граничния надзор в Шенген, новите правила ще предизвикват полицейското съдействие в граничните райони.

Когато жители на трети страни с незаконен статут са арестувани по време на взаимни патрули и има доказателства, че са пристигнали непосредствено от друга страна от Европейски Съюз,

тези хора могат да бъдат трансферирани в другата страна от Европейски Съюз, в случай че тя взе участие в взаимни патрули.

Евродепутатите съумяха да издействат спомагателни гаранции за процедурите по трансфер на малолетни, чиито ползи би трябвало да бъдат взети под внимание от всички забъркани страни.

Реформата включва разпореждания за обстановки, при които трети страни се пробват да употребяват миграцията за оказване на напън върху страните от Шенгенското пространство, както се случва по границите с Русия и Беларус.

В този случай се позволява закриване на гранично-пропускателните пунктове с проблематични страни.

“Шенгенското пространство е едно от най-ценните ни достижения, в самото сърце на плана на Европейски Съюз, което разрешава безкрайно пътешестване за повече от 400 милиона души. С това съглашение ние защитихме свободното придвижване на хора, до момента в който отговаряме на провокациите, пред които е изправено Шенгенското пространство през последните 10 години “, сподели докладчикът за промяната Силви Гийом (S&D, Франция)

В решение от април 2023 година Съдът на Европейски Съюз постанови, че

граничният надзор в Шенген, когато се вкарва поради съществени закани, не може да надвишава периода от шест месеца

Граничният надзор може да бъде продължен единствено при пораждане на нова опасност, в случай че няма изключителни условия, които слагат цялостното действие на Шенгенското пространство под риск.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР