Европейският парламент и преговарящите от правителствата в ЕС днес се

...
Европейският парламент и преговарящите от правителствата в ЕС днес се
Коментари Харесай

След 4 месеца преговори Европарламентът и правителствата в ЕС се споразумяха по бюджет 2021-2027 |

Европейският парламент и договарящите от държавните управления в Европейски Съюз през днешния ден се споразумяха по детайлите в общностния бюджет за интервала 2021-2027 година. Така бе разчистен пътят за решаващата стъпка по задействане на възстановителния пакет от 1,8 трилиона евро, чиято цел е да направи стопанската система " по-зелена " и по-дигитална, съобщи Ройтерс.

" Сделка за Европа - договарящите от Съвета и от Европейския парламент реализираха политическо съглашение по бюджета и възстановителния пакет на Европейски Съюз ", заяви в Туитър представителят на немското председателство на съюза Себастиан Фишер. Предстои съглашението да бъде публично утвърдено, добави той.

Сделката, която лиши близо четири месеца договаряния, дава да се разбере, че държавните управления могат да получат пари от Европейски Съюз, единствено в случай че съблюдават върховенството на закона - изискване, на което Полша и Унгария се опълчват, защото са под наблюдаване на Европейски Съюз за подкопаване на независимостта на правосъдната власт.

Разходите в бюджета от 1,1 трилиона евро за опазване на здравето, обучение и сигурност се усилват с 16 милиарда евро спрямо първичното съглашение на водачите на Европейски Съюз през юли.

Освен това се вкарват нови, целеви доходи за хазната на Европейски Съюз, с цел да може блокът да върне 750-те милиарда евро, които възнамерява да вземе назаем от пазарите в поддръжка на възобновяване след пандемията от COVID-19.

" До 2026 година ще имаме кошница с нови доходи, които би трябвало да са задоволителни за покриване на разноските по дълга на Възстановителния фонд, тъй че да не се орязват фондове и стратегии ", разясни Хосе Мануел Фернандес, един от договарящите от Екологичен потенциал.

През идните седмици ще продължат диалозите сред евродепутатите и държавните управления по детайлностите за външното финансиране за 750 милиарда евро, от които 672,5 милиарда ще бъдат разпределени сред страните като заеми и грантове въз основа на техните национални проекти за възобновяване, съдържащи разнообразни планове и промени.

Парламентът желае повече от тези пари да бъдат изплатени авансово, преди плановете да доближат контрактуваните стадии и цели, като и по-голяма сума да бъде предопределена за планове, които способстват за понижаване на въглеродните излъчвания.

Европарламентът също така желае парите, за които страните могат да аплайват посредством национални стратегии за възобновяване, да бъдат разполагаем по-дълго време - четири години вместо три.

След като държавните управления и Народното събрание имат съглашение, то може да бъде утвърдено от националните парламенти в 27-те страни на Европейски Съюз и парите да потекат през втората половина на 2021 година.

" Бюджетът, Възстановителният фонд, новите доходи и изискванията за господство на закона са един пакет за нас ", сподели евродепутатът Зигфрид Мурсан, отговарящ за бюджетните въпроси. " Парламентът ще ратифицира днешната договорка, единствено в случай че страните членки се придържат към всички елементи на съглашението ", акцентира той.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР