Европейският парламент и Европейският съвет постигнаха окончателно съгласие по текста

...
Европейският парламент и Европейският съвет постигнаха окончателно съгласие по текста
Коментари Харесай

ЕС ще включи центровете за данни в системата за екоизмерване и ще ги задължи да отдават отпадната топлина за обществено ползване

Европейският парламент и Европейският съвет реализираха дефинитивно единодушие по текста на Директивата за енергийната успеваемост (ДЕЕ). Според ComputerWeekly документът задължава операторите на центрове за данни в Европейски Съюз да обезпечат свободен достъп до данни за въздействието на техните планове върху околната среда. Освен това в близко бъдеще някои центрове за данни ще бъдат задължени да подаряват непотребната топлота от своите обекти на обществеността.

Алиансът за устойчива цифрова инфраструктура (Sustainable Digital Infrastructure Alliance – SDIA), който се ангажира да подсигурява, че по-нататъшният напредък на промишлеността на центровете за данни няма да бъде за сметка на околната среда, и който се застъпва за потреблението на отворени и налични енергийни технологии, приветства окончателната инструкция. SDIA назова утвърждението на окончателния документ значим стадий в прехода към устойчива цифрова инфраструктура до 2030 година.

Съгласно новия документ операторите на центрове за данни с потенциал над 500 kW ще бъдат задължени да рапортуват за въздействието си върху околната среда най-малко един път годишно, като първият отчет би трябвало да бъде показан не по-късно от 15 май 2024 година SDIA взе участие интензивно в оформянето на условията за данните, които операторите на центрове за данни ще би трябвало да споделят.

Операторите ще би трябвало да включат в отчета детайлности за потреблението на сила, както и данни за температурата на площадката, потреблението на възобновима сила и друга информация. Европейската комисия ще сътвори база данни за центровете за данни, в която ще се вкарва цялата тази информация. Въз основа на събраните данни директивата ще бъде променена и до 15 май 2025 година в обновения документ ще бъдат изяснени нормите и стандартите за центровете за данни, както и проект за преход към нулев въглероден отпечатък.

Важно ново условие за центровете за данни с мощ над 1 MW е наложителното изхвърляне на непотребната топлота. Ако това не е допустимо по някаква причина, операторите ще би трябвало да показват техническа или финансова аргументация за отхвърли. Въпреки това търсенето на такава топлота към момента е малко. А новите екологични разпореждания, съгласно Uptime Institute, ще бъдат една от аргументите, заради които разноските за създаване и поддръжка на центрове за данни ще набъбнат през идващите години.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР