Eвропейският парламент гласува за създаването на анкетна комисия за транспорта

...
Eвропейският парламент гласува за създаването на анкетна комисия за транспорта
Коментари Харесай

Комисия в ЕП ще разследва транспорта на живи животни в Европа

Eвропейският парламент гласоподава за основаването на анкетна комисия за превоза на селскостопански животни и я поддържа с голямо болшинство от гласувалите. 605 от 689 дали своят вот евродепутати се оповестиха за следствие на хипотетични нарушавания и неприятно ръководство при използването на правото на Съюза от страните членки на Европейски Съюз и от страна на Европейска комисия на Регламент (ЕО) № 1/2005 на Съвета от 22 декември 2004 година по отношение на отбраната на животните по време на превозване и обвързваните с това интервенции (Регламент за транспорта).
Новината оповестяват от " Четири лапи " - член на асоциацията „ Еврогрупа за животните “, които  приветстват решението на Европейския парламент, защото хуманното отношение към животните остава в областта на положителните пожелания, тъй като не е разказано в условията към превозвачите. Сред стъпките за по-добра отбрана на животните на европейско равнище е неотдавна признатата тактика „ От фермата до трапезата “, която ясно демонстрира, че Европейски Съюз има желанието да преразгледа законодателството си в тази посока, в това число в частта за превоза на живи животни.
От " Четири лапи " дават няколко образеца.
България като една от главните страни на пренос и последна европейска спирка за отмора на животните, превозени към Турция, е значима страна реализатор на Регламента. За страдание, страната ни към момента е представена като неприятен образец поради скупчването на камиони с животни на българо-турската граница по време на летните горещини през 2017 година и излагането на животните на мощен топлинен стрес в камионите. В резултат на тези случаи бяха признати ограничения, измежду които увеличение на пространството за животните, актуализиране на проектите за деяние при изключителни обстановки и отбягване на пътешестване през горещите часове от деня - практики, за резултатите от които обаче все още към момента липсва бистрота. Прозрачност липсва и за броя на пратките с животни, минаващи през страната, както и за това дали животните биват разтоварвани за наложителната отмора преди да продължи транспортът към финалната дестинация.
Друг фрапантен случай, на който станахме очевидци през 2019 година, беше потъването на кораба Queen Hind в румънски води, покрай Констанца, с 14,000 овце на борда. След продължителна избавителна интервенция, единствено 254 от тях бяха избавени от интернационалния екип на ЧЕТИРИ ЛАПИ и румънската организация „ Арка “. От тях оцеляха едвам 180 животни.
Системните проблеми, свързани с контрола върху пратките с животни от Европейския съюз по вода и суша включват годността за пътешестване на животните, температурите, при които са превозени, както и съществуването на вода, храна, постелка, работеща вентилационна система и задоволително пространство в транспортните средства. Много от тези проблеми са разпознати и като нарушавания, открити при инспекциите на контролните органи в България, показват от Сдружението.
 
 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР